Snickarens mat

Kyckling Satay som jag tycker det skall smaka

Publicerad 2011-11-07 20:43:11 i Fågel,

Dessa kycklingspett är bara helt kanon, om man inte vill dra igång grillen så går det bra att steka kycklingbitarna på spisen också.
Var lite försiktig med värmen då där är mycket socker i marinaden som annars gör att du får en trevlig stund med det stekjärn när du skall diska det.
Kycklingen bör ligga i marinaden i minst en 1h helst längre.
Denna gången så skulle vi få gäster så jag gjorde marinaden när jag gick upp sen fick kycklingen ligga i kylen fram till kvällen i marinaden.



Detta räcker till 8 personer.

1,6 kg kycklingbröst, eller urbenade lår som ger lite mer kyckligsmak

Marinaden
7 st citrongräs strån
2 st små gula lökar, skuret i klyftor
4 st vitlöksklyftor
2 st galangal bitar stora som din tumme. Funkar med ingefära också men försök att få tag på en med så fräscha skott som möjligt och använd dessa.
1 msk gurkmeja
4 msk krossade/malda koriander frön
4 msk spiskummins frön
6 msk mörk soyasås, Thai soja sås
8 msk fisk sås
10 msk farinsocker
2 msk konc. lime juice

Ta bort allt det yttre på citrongräset tills du kommer in till kärnan och det blir svårt att se lagerna av "blad". Hacka dem så fint du kan. Även om det skall gå i matberedaren så vill det gärna bli sönderslaget istället för skuret så det blir en massa fibrer i marinaden.
Hacka även galangalen fint av samma anledning som ovan
Lägg alla ingredienserna i matberedaren och kör tills det är så jämn pasta som möjligt.
Smaka av, det skall smaka sött och salt på samma gång. Om inte lägg till mer socker eller fisksås för att få en lagom balans.

Skär kycklingen i 2,5 *2,5 *2,5 cm stora bitar lagom för grillspett och lägg dem i en påse med marinaden.
Tryck ut luften ur påsen och förslut den. Nu kan man försiktigt knåda påsen så all kyckling får marinad.
Lägg påsen i kylen och vänd och knåda den med jämna mellanrum.

Trä kycklingen på spätt och grilla dem på hög direkt värme, när de har fått färg kan de läggas på indirekt värme så att de kan gå klart.


Denna delen av året kan det vara lite mörkt när man grillar men Kjell & Company har pannlampor som tur är.

Serverades med ris enligt nedan

6 dl jasminris väl sköljt
10 dl vatten
2 citrongräs strån rensade som ovan samt delade på mitten
5 kardemumma frön, krossade
1 msk konc. kyckling boljung
2 nypor flingsalt

Skölj riset noga.
Koka upp vattnet och buljongen och saltet.
När det kokar så lägg i riset, kokosmjölken, citrongräset och kardemumma fröna. Rör om och sänk värmen till 1an och lägg på locket.
Koka riset i 20 minuter. Ta det av plattan och låt det stå några minuter, rör i det så att det blir luftat och lägg sedan på locket och lägg en handduk runt kastrullen så att den håller värmen.
Låt riset så så i ca 10 minuter.


Samt med min Jordnötssås

Och en Thai variant av Mors pressgurka

Recept enligt min mors pressgurka minus persilja plus:
0,5 finhackad chili
2 klyftor finhackd vitlök

Lägg det hela i press som i receptet ett par timmar innan servering.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela