Snickarens mat

Varmrökt röding

Publicerad 2011-06-11 21:03:08 i Fisk,

Det är inte ofta jag har ätit röding får jag lov att erkänna men i veckan så kom fiskbilen och knackade på och tog jaq på mig spenderbyxorna och köpte en låda fryst röding.
Om ni som jag har köpt fryst så tina den i kylskåpet och låt fisken ligga på ett galler så vattnet droppar av fisken.
Men lägg gladpack över så den inte blir torr.
Vi använde 3 filer per person, det var varken för mycket eller för lite.

3st röding filer
1 msk farinsocker
1 msk lagrad rom
3 nypor flingsalt
1 hand al trä klossar eller spån.

Skvätt rommen på rödingen och sockra och salta.
Jag lade två filer ovanpå varandra då jag trodde de skulle bli för torra annars och vek den tredje på mitten.
Såhär i efterhand så skulle man nog kunna lägga dem var för sig så de får mer röksmak.
Jag har en 57cm Weber grill så följande mängder är för denna storlek på grill.
Al är det bästa att använda till fisk, lättast hittar man detta i en fiskespö affär som brukar hålla Al-spån i sortimentet för Abu-rökar. För grillen så är egentligen det bättre med klossar av Al, men då får man nog göra som jag köpa en planka al på närmaste välsorterade byggaffär.
Om du får tag på al i plankform så skall klossarna ligga i blöt i ca 0,5-1h i vatten.
Får man tag på sågspån så vik ihop en liten form av aluminiumfolie ca 10*10cm och 2 cm hög och fyll den till hälften med torra sågspån.

Fyll ett tändrör till strax över mitten med briketter och tänd dem, alla skall vara vita innan du tömmer ut dem i grillen.
Lägg alla briketter i ena ändan av grillen och dra upp dem så mycket det går åt sidan. rödingen skall på så låg temperatur som möjligt dvs i andra ändan ändan av grillen.
För att hålla nere temperaturen ytterligare i grillen så fyll en engångs aluminium form med vatten (12*14cm) och sätt den på gallret mellan glöden och fisken.
Lägg Al klossarna på glöden eller sätt ner din folie form på glöden och lägg locket på grillen.
Stäng topp ventilen så den inte är mer öppen än ca 1/4, när det ryker ordentligt och temperaturen har landat på ca 120+ grader i grillen är det dax att lägga i rödingen.
För att förskona omgivningen från diverse svordomar så är det en bra ide att lägga fisken på lite folie, den vill annars gärna fastna i gallret.

Låt filerna ligga ca 15-20 minuter i grillen, håll noga koll på temperaturen så den inte sticker iväg.
Om det händer så ventilera ut lite varmluft och kolla så där är vatten i formen och eventuellt slänga på lite mer al-spån eller al-klosar detta brukar också tvinga ner temperaturen något.
Jag serverade det hela med en god kall sås och ny potatis och lite kokta bönor.

Standard BBQ rubb

Publicerad 2011-06-08 19:34:17 i Sås och tillbehör,

Denna brukar jag göra i en jätte sats i början av året då den håller sig tills den tar slut. Funkar som bas för mycket och perfekt när man snabbt skall grilla något.
Denna är tagen ur boken How to Grill av Steven Raichlen

0,6dl brunt farinsocker
0,6dl paprika pulver den söta sorten
3 msk malen svartpeppar
3 msk krossat flingsalt
1 msk hickory rökt salt (finns på de flesta stora affärer)
2 tsk vitlökspulver
2 tsk lökpulver
2 tsk sellerifrö
1 tsk cayenne peppar

Sellerifrö: Vet inte om man finner detta i Sverige, jag har köpt på mig en massa när jag har varit i USA. Men hittar ni det så meddela mig gärna var det finns. Det är värt att leta efter kan jag säga. Blanda bara ihop det hela i en skål och förvara det i en lufttät burk bland dina kryddor.

Timjan och citron kyckling

Publicerad 2011-06-08 19:33:42 i Fågel,

Denna kyckling blir underbar på grillen. Man behöver inte nödvändigtvis använda ett roterande spätt som på bilden men jag lovar att det faktiskt blir godare.
Annars skulle jag rekommendera ställa kycklingen upp på grillen, det finns massor av grill tillbehör för detta.
Detta receptet är gjort för en monster kyckling på 4kg som precis räckte till 12 personen men det var på håret det räckte.
Tyvärr fick jag inte några bilder på när det hela var färdigt då det var födelsedags party och tyckte inte det passade sig att fotografera en tallrik.



"stuffing"
1 dl färsk hackad timjan, ca en halv kruka.
Skalet av 3st citroner, kunde varit mer.
4 st klyftor vitlök
400 gram osaltat smör
3-4 msk flingsalt
2 msk hackad färsk dragon
1 tsk malen svartpeppar

Mortla timjan, citron skalet, vitlöken, saltet, dragonen och svartpepparn. blanda det sen väl med det rumsvarma smöret.
Använd en sked för att lossa skinnet från kycklingen men gör bara en titthåls operation. Det brukar vara lättast att börja där halsen har suttit.
Men var försiktig så att det bara blir ett litet ingångshål. Ibland får man lägga ett litet snitt på låren för att kunna göra samma sak där.
När detta ä klart så skall kryddsmöret in under skinnet och fördelas jämt. Brukar gå lättast genom att lägga smöret på en sked och med hjälp av den "lägga" in  smöret.
(Borde funka med en sprits men har inte försökt)
Sen är det bara att massera ut smöret jämt under skinnet.

Filéa en av citronerna och tryck in klyftorna i skrovet tillsammans med en knippe timjan och ett stort klyftat äpple. Väggarna mellan klyftorna på citronen kan vara kvar men inget av det vita skalet då det lätt blir beskt och eländigt.

Utanpå kycklingen kryddade jag med kryddblandningen ovan "Standard BBQ rubb"
Först så penslade jag kycklingen med jordnötsolja men det går bra med vilken neutral olja som helst.

Under kycklingen i grillen ställde jag ett form med resterande citroners saft och äpplemust och lite vatten. Detta ger lite smak åt kycklingen och när vätskan ångar bort så hålls temperaturen nere i grillen. Detta är viktigt när kycklingen är såhär stor och så klart grilla med lock. Min grill höll ca 180 grader under grillningen.
Kycklingen var klar efter ca 3 timmar i grillen. Men det gäller att hela tiden kolla temperaturen i kycklingen och ta av den när temperaturen har nått 80 grader i låret eller den tjockaste delen.

Det hela serverades med en yoghurtsås (med Vikindio från www.gloriasappelgard.se och pressad citron samt honung lite salt och svartpeppar) sallad och nykokta nypotatis.

Grillspett på snickarens vis.

Publicerad 2011-06-06 11:08:50 i Kött,

Tycker grillspett kan vara torra och tråkiga men också väldigt saftiga och goda.
Mycket hänger så klart på råvarorna. I detta receptet så gör jag inte allting från början utan fuskar med en färdig BBQ-sås.
Börja i tid spetten skall ligga lite i BBQ såsen samt grillas långsamt.

De flesta BBQ-såserna  som man köper är inget vidare de smakar mest kemilabb om ni frågar mig.
Men det finns så klart undantag till från detta också. Förra året fick jag ett prov på en BBQ-sås av en lokal grill försäljare.
Denna såsen var toppen den hade en lagom surhet från vinäger och smakade inte tillsatser och kemilabb.
Tyvärr blev det aldrig att jag köpte någon mer av denna firman då de stängde efter sommarsäsongen.
Men lätt häpen såg jag i häromdagen att IKEA hade såsen i deras mat avdelning, ibland slutar man aldrig att förvåna sig.
Så det är denna sås som jag använder till dessa grillspett.

Starta grillen och lägg glöden i halva grillen så ena halvan blir för indirekt grillning.

Kött grillspett

Skinka av gris ca 100gram / person
Rimmat sidfläsk ca 100 gram / person
ca 1 msk / person BBQ Chili Co Kansas City Orginal
1/2 rödpaprika / person
1/2 rödlök / person
1 färsk majskolv / person


Skinkan är bra till detta då den har ganske mycket fett i sig, fläskfile skulle bli torr och tråkig. Om biten du har köpt har stora mängder fett kan detta tass bort men putsa inte köttet för hårt. Fettet ger smak och det mesta smälter bort. Skär skinkan i 4*4*3cm stora bitar
Skär sidfläsket i 4*4*1-1,5cm stora bitar, skär det så att bitarna ser ut som bitar av bacon.
Lägg detta i en påse tillsammans med BBQ-såsen, tryck ut all luft ur påsen (påsar med "dragkedja" är kanon att marinera i då de är lätta att tömma på luft och försluta)
Låt köttet ligga i kylen 1-2 timmar och vänd och "massera" köttet ett par gånger så att BBQ-såsen kommer åt på allt kött.
Trä sen köttet, paprikan och löken på grillspettet, ett trick är att börja och sluta med lök så glider resten inte av så lätt.
Försök att sätta en bit fläsk bredvid varje bit Skinka då de ger god smak.


Grilla först spetten på indirekt värme tills de i stort sett är klara, då är det dax att flytta över dem till den heta zonen i grillen så att de får färg och fläsket blir riktigt knaprigt. Grilla alltid med lockat på så klart för att bevara röken och få mer fukta i grillen.

Tillbehör.

Banan och bacon
De flesta brukar rygga när jag nämna detta men har nog aldrig bjudit någon som i efterhand har sagt att nej detta var inget vidare.
Även om det låter konstigt så provar jag lovar att det är underbart gott.

Banan, inte för mogna
Bacon, helst jägare bacon från Scan som har lite extra rökig smak.

Skala bananen och skär den i lika breda skivor som baconen.
Dela baconen på mitten och rulla dem runt bananskivorna.
Sen är det bara att trä upp dem på en grillspett.

Börja även att grilla dessa på indirekt värme så att bananen blir mjuk och baconen blir tillagad. Dessa tar inte lika lång tid som majsen och kött grillspetten så lägg i dem i grillen i halvlek.
Flytta dem sen till den heta delen så baconen blir knaprig.


Majs

4st färsk majs eller frusen, burk och förkokt kan någon annan köpa
25 gram smör (osaltat)
1 msk flingsalt
1,5 msk torkad basilika


Smält smöret och blanda det med saltet och basilikan, pensla det hela på majskolvarna.
Det är ingen mening att ta några stora mängder smör då det gärna vill droppa.

Majsen skall först i grillen då de tar lång tid att bli klara minst en halvtimme. Börja med att lägga dem så långt ifrån glöden som möjligt och vänd dem då och då.
De blir godast om majskornen krymper ihop av värmen, då framträder en god sötma.
Flytta dem sen närmare och närmare glödbädden under resans gång.
Blir det för varmt så vill de gärna poppa och det skall de inte.
När sen köttet och bananerna är klara så flyttas dessa till den indirekta ytan i grillen och majsen kan läggas över glöden och få fin färg.

Jag serverade det hela med Tzatziki rädisor.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela