Snickarens mat

Persisk saffran marinerat lamm

Publicerad 2011-04-23 19:51:05 i Kött,

Receptet på marinaden har jag tagit från Steven Raichlen’s Barbecue bible – Sauces Rubs and Marinades.
Är man det minsta intresserad av att grilla annat än sönderbrända flinta stekar så rekommenderar jag Steven’s böcker i det varmaste.
Jag har rätt många av hans böcker men skall man börja någonstans så är ett inköp av "How to Grill: The compleat Illustrated Book of Barbecue Techniques" ett bra val.
Tror det var den första av hans böcker jag köpte men fortfarande en favorit.

Detta receptet räcker mer än väl till två bitar lammbog.


Kött:
2 st lammbogar, med ben.

Del 1:
5 dl yoghurt, Turkisk matlagnings variant dvs den tjocka.
½ tsk saffran, gärna hel om du tycker du har råd.
1 msk varm vatten
2 lökar, tunt skivade
2 klyftor vitlök fin hackade
riv skalet av en apelsin
1,2 dl pressad citron
2 tsk flingsalt
2 tsk nymald svartpeppar

Krossa saffranen mellan fingrarna och lägg saffranen i ett glas med det varma vattnet och låt det dra i ca 10 min.
Blanda sen ihop allt ovan i en skål.

Del 2:
½ tsk saffran
1 msk varmt vatten
100 gram normal saltat smör
3 msk pressad citron
1 vitlöksklyfta, pressad.
½ tsk nymalen svartpeppar

Gör samma sak som ovan med saffranen.
Värm smöret i en kastrull och pressa ner vitlöken och låt det i stort sett bara koka upp så vitlöken blir mjuk. Blanda sen i resten av ingredienserna.

Del 3:
2 pärllökar
8 stjälkar blad persilja

Låt smör blandningen svalna något och blanda det sen med yoghurt blandning i del 1.
Skiva pärlöken tunt och hacka persiljan. Blanda ihop det med del 1och 2.
Receptet säger att köttet bör marineras i 12 till 24 timmar. Jag vet att yoghurten behöver sin tid precis som när man gör Tandoori kyckling så jag gjorde det hela kvällen innan och lät mina två lammbogar ligga i denna marinad över natten.
Lammbogarna jag använde hade benen kvar. Tänk på att ta av eventuella hinnor, de är tråkiga att sätta tänderna i och hindrar röken att träcka in i köttet.
BBQ var uppstartad och varm vid kl 12 dagen, köttet fick ligga i BBQ på ca 120 grader fram till kl 18:00. Dvs totalt 6 timmar.  Jag rökte med 2/3 äppelved och 1/3 Pecan ved, Bägge är ganska milda i smaken så man röka på rätt ordentligt utan att det  tar överhand.

Jag serverade det hela med ris och Tzatziki.

Pimpat ris

Publicerad 2011-04-23 19:42:19 i Sås och tillbehör,

Detta brukar räcka bra till 4 personer.

3 dl jasminris
5 dl vatten
1 st charlottenlök, finhackad
1 msk olivolja
2-3 skak med gurkmeja burken
0,5-1 msk flytande kycklingbuljong
1 nypa flingsalt
0,5-1 msk Basilika

Bryn charlottenlöken i oljan, den får inte få färg utan bara bli mjuk. Häll sedan i vatten, buljong, salt och gurkmeja. När det kokar så häll i det väl sköljda riset. Vrid ner plattan till ettan och lägg på locket. Efter 10 minuter är det dags för basilikan, häll i det i riset och rör försiktigt om i grytan. Riset får sen gå klart de sista 10 minuterna. När riset har kokat totalt 20 minuter, så drar det ifrån plattan och lufta det med en gaffel. Låt det sen stå och ånga en 5 minuter med locket på.

Tzatziki

Publicerad 2011-04-23 19:39:17 i Sås och tillbehör,

Tzatziki hur svårt kan det vara? Nä precis hur enkelt som helst, men vill ha det lilla extra så skall du göra denna. Den är nämligen tok god.

400 gram Grekisk tjock yoghurt.
1 st grön gurka
2-3 tsk salt
4 klyftor vitlök
½ röd chili, den vanliga sorten man finner i butiken.
1 msk olivolja, den bästa du har.
0,5-1 msk vitvinsvinäger
1 tsk citron juice.
0,5-1 msk lönnsirap
3 drag på vitpeppar kvarnen.

Skölj gurkan noggrant, klyv gurkan på längden och använt en sked för att ta ut kärnhuset. Riv sedan gurkan på den grova sidan på rivjärnet. Lägg det hela i en skol och salta och rör om det hela. Saltet kommer att göra att vattnet går ur gurkan. Sätt skålen till sidan i en 10 min eller så. När gurkan har givet ifrån sig vattnet så pressa ur det sista med händerna.
Finhacka vitlöken och chilin och blanda det med gurkan. Blanda i yoghurten och resten av ingredienserna. Smaka av det hela, ibland kan det behövas en uns salt till. Om Tzatzikin får stå ett par timmar i kylen så blir det ännu bättre.

Hittat ett bra charkuteri

Publicerad 2011-04-02 11:35:58 i Per svamlar och tycker till,

Att hitta bra råvaror är tyvärr inte alltid det lättaste. Det mesta går ju att få i en välsorterad ICA eller liknande men att leta efter närodlat på dessa ställen är inte ens värt tanken.
Fick höra något så galet här om dagen att om en vanlig butik som är ansluten till en kedja skulle ta in närproducerat (i detta fallet var det potatis) så fick de ansöka om det och kalla det en lokal avart.
Förlåt men vad är detta?
Jag äter helst skånsk potatis inte nödvändigast för att de är bäst, vilket så klart de är. Utan för det känns mest naturligt att äta det som är odlat närmast mig. Stockholmarena kan ha sin päror upp hos sig så äter vi våra.:-)

När det gäller kött så har det blivit svårare och svårare att hitta något som är bra. Om det är för att mina krav har ökat eller att det var blivit sämre i kött diskarna vet jag inte.
Men kvävgas fyllda paket med köttfärs är ju inget vidare, sen att färsen ser ut som den skuren med laser i sin fyrkantiga form gör det ju ännu tråkigare.
Men det skall ju sägas att man kan ju inte handla dyrt fint kött varje dag, det blir bara för dyrt helt enkelt. Men för tillfället är City Gross i Staffanstorp min favorit när det gäller kött till vettigt pris. Eftersom de styckar själva så är det väldigt tillmötesgående om man vill ha något speciellt bara man säger till ett par dagar innan. Jag brukar köpa hela sidor av gris av dem när jag skall göra rökta BBQ ribs.

Jag har tidigare skrivit om Holmgrens i Lund's saluhall de har helt underbara kött produkter men det är ju alltid intressant med variation. Holmgrens kött kommer från gårdar lite norr om Skåne om jag minns rätt och det köttet är en blandras. Har för mig att det var Charolais och en annan ras.

Sen finns det ju också Bondens egen marknad i Malmö där all produkter kött som annat håller mycket hög kvalité. Vi försöker att åka dit så ofta vi kan men marknaden är ju inte där året om så det blir ju inte ett inköps ställe som man alltid kan nyttja.

Nu till kärnan av denna lilla text.
Som mycket bra saker här i livet så hittar man saker av en slump precis framför näsan på en. Detta gäller det mesta livet, kärleken eller för den delen ett bra inköps ställe.
En dag så satt jag och googlade efter hängmörat nötkött och fick napp på Tolånga 17
Till min stora glädje och förvåning låg de utanför Sjöbo det vill säga inte så långt från Veberöd.
Så varför vänta vi åkte dit samma kväll och köpte en bit Rostas som hamnade på grillen i en hel bit med en lämplig rubb.


Köttet blev bara helt suveränt så det hela krävde ett återbesök.
I går så blev det en bit hängmörad ryggbiff som blev stekt på järnet och serverades tillsammans med 1cm tjocka hemmagjorda pommes och rödvins sås. Köttet var helt underbart det i stort sett smälte i munnen. Men nu skall detta inte handla om fredagens mat utan om Tolångas 17 kött.

Deras nöt kött kommer från rasen Aberdeen Angus och är hängmörat 3-4 veckor. De håller även på att prova att möra köttet ännu längre vilket skall bli mycket roligt att pröva. Här penslar de ryggbiffen först med smält fett för att få det hela lufttätt så att köttet inte blir dåligt när det är i kontakt med luften i kylen.
Som går att se på deras hemsida så har det de flera andra charkuteri varor, vi har även prövat deras chorizo som görs till dem av ett annat charkuteri då de är i en uppstarts fas i Tolånga.
Denna korv var riktigt bra lite mild för min personliga smak men mycket god smak och man märker att den håller hög kvallite. Skall bli en fröjd att grilla dessa till sommaren på altanen.

Vad som är kul med Tolånga är att deras egna uppfödda djur så de har möjlighet att ha 100% koll på kvalliten hela vägen. Djuren är slaktade lokat (Sjöbo tyckte jag de sa) så det är inga långa stressiga transporter för djuren.
De har även gris och lamm kött och även detta kommer från lokal uppfödning.
Jag har en kotletrad liggande i kylen som skall bli Dansk fläskestek på grillen i morgon. Återkommer med kommentar om detta.
Så för att avsluta det hela. Besök dem det är värt trippen inte nog med att det har bra kött de är jätte trevliga att prata med.


Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela