Snickarens mat

Ananaspaj

Publicerad 2010-08-31 19:36:47 i Dessert,

Vi har fått ett litet besök av min sambo Lena på bloggen.

Jag (Lena) såg att en av mina gamla kollegor bjöd på fredagsfika för någon vecka sedan. Det är i och för sig inget konstigt med det. Mer annurlunda tyckte jag att själva kakan var... ananaspaj. Jag frågade efter receptet och vips förra fredagen var det jag som bjöd mina kollegor på samma paj. Per blev lite avis för att han inte fick smaka och igår kunde jag inte stå emot hans valpögon längre.



Deg:
150 g smör eller margarin
3 dl mjölk
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver

Smält smöret/margarinet blanda sedan i resten av ingredienserna. Tryck ut degen i en pajform.

Fyllning:
2 dl creme fraiche
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljocker
1 burk (425 g) krossad ananas
rivet skal och saften från en 1/2 citron

Blanda ihop allt i en skål, häll sedan i pajskalet. Grädda 25-30 minuter tills pajen fått fin färg.

Pajen blir som godast om den vilar i kylen så att den blir kall. Servera gärna med lite vispgrädde till.

Enkel stekt lax

Publicerad 2010-08-29 19:00:34 i Fisk,



4 bitar lax

Dra av ev skinn och lägg laxbitarna på en tallrik med sidan där skinnet suttit uppåt.
För bästa smak så låter jag laxbitarna dra av följande kryddor:
2 tsk mörk rom (det passar utmärkt med den där flaskan som du inte tyckte om att dricka bart, i mitt fall Bacardi black)
2 tsk rörsocker
3 st nypor av hemmagjord citronpeppar (recept längre ner)
4st nypor havssalt

Sätt på ett traktörpanna (eller stekpanna med lock) på fullt spett. Låt pannan bli apvarm. Lägg i en rejäl klick med smör (som vanligt kör jag alltid med osaltat, det ger ingen kemisk smak) och låt de bli gyllenbrunt. Lägg därefter i laxbitarna med den kryddade sidan nedåt. På med locket! Om du har en riktigt tjockbottnad traktörpanna så behöver du bara dra pannan åt sidan. Är du lika olyckligt lottad som denne mannen och får använda en vanlig stekpanna, så skruva ner värmen till en tredjedel (typ 3:an) och låt laxen vara kvar på plattan en minut innan du drar den ifrån plattan. Låt laxen gå klart med hjälp av eftervärmen i pannan. Locket ska så klart vara på hela tiden. Laxen är klar när den precis har slutat att vara glansigt transperant i köttet.

Serveras med fördel med kokt potatis och hemmagjord hollandaisesås. Recept på h-sås hittar du i vilken kokbok som helst. Det är absolut inget svårt att göra, krävs bara lite team work för att får bra snurr på såsen när du rör i smöret.

Dryck:
Till detta drack vi ett gott vin från Sydafrika som heter Openers 2007. Tyvärr vet jag inte var jag har köpt det, troligtvis på Border shop.

Nu till min hemmagjorda citronpeppar.
Det är en klar skillnad på köpt citronpeppar, typ Santa Maria, och egengjord. Du känner citronsmaken på ett helt annat sätt.

2st citroner
1,2 dl hel svartpeppar (grovmalen funkar också om det kniper)

Sätt ugnen på 120°. Tvätta citronerna väl och skala av skalet från citronerna med en potatisskalare. Skala inte så djupt så att du får med det vita. Lägg skalet i en form och ställ in den i ugnen, tills det är torrt, ca en timme. Ta ut och låt svalna.
Mortla citronskal och pepparkorn lite i taget tills allt är krossat. Simsallabim sen var det klar.
Lägg kryddan i en lufttät burk så håller den.

Jag har tagit receptet från en amerikansk bbq-kokbok. Kryddan håller i tre svåra år så du kan göra minst dubbelsats.

Pizza

Publicerad 2010-08-29 16:59:27 i Kött,



Detta är en rätt som passar bra att göra både på grillen och vanliga ugnen. Jag har en pizzasten som jag gräddar pizzorna på, blir frassig botten då.

Receptet räcker till 4 pizzor eller lite berorende på hur stora man gör pizzorna.

Deg:
12,5 g jäst (1/4 pkt)
2 1/2 dl vatten, 37°
1 1/2 tsk strösocker
1 1/2 tsk salt
1 msk solrosolja
1 tsk olivolja
ca 7 dl vetemjöl (ca 490 gram)

Smula jästen i en buke. Häll över vattnet och rör tills jästen löst sig. Tillsätt socker, salt, de båda oljesorterna och mjölet. Arbeta ihop till en smidig och slät deg. Låt degen jäsa under dug i ca 40 min, till dubbel storlek. Om ni vill liksom jag ha en ännu mer brödig smak så kan ni göra som jag gör, göra degen kvällen innan och låta den jäsa i kylen över natten. Lägg/platta ut den då i en lätt oljad form och täck sedan med gladpack. Tänk på att den ska upp till rumstemperatur innan du börjar baka ut pizzor.

Tomatsås:
250 g körsbärstomater
1 burk krossade tomater (400 g)
någon sypa salt
1 tsk salt
2 krm nymald svartpeppar
2 msk olivolja
2 msk hackad basilika

Sätt ugnen på 100°. Halvera tomaterna och lägg dem på en braspanna. Strö över lite salt innan du sätter in dem för att torka i ugnen, 4 timmar. (När du ändå håller på att göra tomatsås så gör en stor sats, då räcker det till mer än denna gången. Då fryser jag in den i lagom stora protionsförpackningar t.ex i engångsmuggar)
När tomaterna gått klart i ugnen så mixa alla ingredienser.

Nu är du klar att baka ut pizzor med valfri topping. Gräddas i 275° tills den är klar.
Tänker du använda en pizzasten så tänk på att stenen måste legat i den varme ugnen minst en halvtimme så att den är riktigt varm.

En smaksättning som är poppis hemma.
Bred ut tomatsås strö över mozzarellaost, grädda. När sedan osten har smällt och fått färg så ta ut pizzan. Lägg på tunt skivad parmaskinka, några blad roculasallad och tunt hyvlad parmesanost.

En fiskrätt att göra på grillen en mysig sommar kväll.

Publicerad 2010-08-24 13:54:31 i Fisk,

1 kg färsk eller långsamt tinad torsk filé
4 st charlottenlökar skurna i klyftor
1 msk Skånsk senap eller mer efter smak
2 msk olivolja
4 dl creme fraiche
4 st vitlöksklyftor ,  skivade
4 dl vittvin (inte för sött)
Salt och vitpeppar efter smak.
1 näve Al spån  (till rökningen på grillen)

Efter att grillen hade blivit varm och uppställd för indirekt grillning så gjorde jag en lien skål av folie som jag
hade al spånet i. Denna ställde jag sen direkt på glöden.
Häll olja på en bit aluminium folie och lägg filerna på den.
När det börjar ryka ordentligt från al spånen så lägg filerna på grillen (på den svalare delen),
med locket PÅ grillen.
De behöver inte mycket för att få röksmak och de skall inte gå klara, så 1-2 minuter räcker.
Lägg  vitlök och charlottenlök i en engångs  form av aluminium  eller  i  ett rostfritt bleck och häll över olivoljan.  Sätt  formen/blecket på grillen så att löken får svettas lite ca 1 minut. Ta bort  formen/blecket från grillen och tillsätt senap, vin och creme fraiche och blanda det lite.
Återför till det hela till värmen direkt ovanför glöden när vätskan sjuder så lägg i fisken och ta det hela från värmen.
Vänta en minut eller så innan det serveras så att fisken går klar i den varma vätskan.

Servera med kokt potatis och grillad grön sparris.

En nästan perfekt köttfärssås

Publicerad 2010-08-23 20:53:09 i Kött,

Vi fotade aldrig denna middagen, så fotot är från Hestons orginal recept.

Med  stor inspiration av Heston Blumental’s  tv-serie  In search of perfection har jag förenklat ”The Perfect Spaghetti Bolognese”.
För de som vill pröva hans 2-3 dagars recept så finns det på:
http://kokrobin.wordpress.com/2008/06/04/spaghetti-bolognese/
Men här kommer min variant som blev riktigt riktigt god och tog ”bara” 2,5h att göra.

Karameliserad lök:
1 medelstor lök
1 stjärnanis
1-2 msk olivolja

Hacka löken fint, stek den i oljan på medelhög värme tillsammans med stjärnanisen  i ca 20 minuter och rör ofta.
Löken skall vara brun och helt karamelliserad.
Sätt åt sidan tillsvidare.

Soffrito:
3-4 vitlöks klyftor fint hackade
3 medelstora gula lökar fint hackade
3 morötter fint hackade
3 selleri stjälkar fint hackade
1 st rös chili fint hackad utan stjärnhus.
2-3 msk olivolja

Stek det på medelhög värme i ca 20 minuter tills löken har blivit transparant, det skall inte få färg.
Lägg även detta åt sidan när det är klart.

Köttet:
1kg lammfärs
500 ml bra rött vin.

Maxa plattan så att stekpannan blir tok varm innan du lägger på köttet.
Stek i omgångar så att köttet verkligen får färg och inte kokas istället i stekjärnet.
Ta upp köttet med en hålad stekspade så att fettet får bli kvar i pannan till nästa omgång kött.
När allt kött är stekt så stäng av plattan och häll 2-3 dl i stekpannan och skrapa ur det så alla köttrester kommer med i vinet.
Låt det koka ner till ungefär hälften.

Lägg det stekta köttet i en kastrull och häll över det reducerade vinet tillsammans med återstående vin.
Ta bort stjärnanisen från den karameliserade löken och lägg löken och Soffriton tillsammans med köttet i kastrullen.
I original receptet står det att det skall tillsättas mjölk i detta skede men det tycker jag är sådär så det hoppade jag sonika över.

Tomat såsen:

Här tog jag den stora genvägen i jämförelse med original receptet.

500 gram krossade tomater på burk
500 gram passerde tomater
2-3 klyftor vitlök finhackad
4-5 msk tomat puré
0,5 dl äppelvinäger
2 msk Worchestersås
8-10 droppar Tabasco
8-10 droppar Thai fish sauce

1 msk koriander frön
2 st stjärnanis
4-6 lagerblad
1 msk timjan

Vitlöken och det flytande ovan hällde jag ner i  en kastrull och lät det småkoka.
Jag krossade koriander  fröna  och lade dem  tillsammans med stjärnanis, lagarblad och timjan i en stor tesil.
Tesilen  lät jag koka med i köttfärssåsen.   Krydda med salt efter behag.

Egentligen skall såsen koka en timme eller två minst men familjen var hungriga så vi smakade av innan dess.

Sen är det bara att äta med en bra pasta och mycket riven Permasanost om katten själv får välja.

Grillat lamm

Publicerad 2010-08-22 18:05:07 i Kött,



ca 500 gr lamm ytterfile

Marinad till köttet:

ca 40 ml matolja
1 msk chilipulver (grovmalet)
1 msk kummin
2 tsk havssalt
1 tsk vitlöksflingor
1 tsk lökpulver

Mortla alla de torra ingredienserna och tillsätt sedan olja så att det blir en tjock pasta.

Lammfilén är närodlad kommer från Grevingetorp inköpt på Bondens egna Marknad i Malmö.

Filén var ganska långsmal så jag vek ihop den på mitten och knöt ihop det till en lagom stor bit, ca 15cm, och tjock som en fläskfilé. Gnid in marinadpastan i köttet, rulla in köttet i gladpack och låt vila i rumstemp i ca 30 min. (under tiden så tänder du så klart grillen)
Innan jag la på köttet på grillen så torkade jag av den överflödiga pastan.
Grilla indirekt på en grill temperatur på ca 200° tills innertemperaturen i köttet når 62-65°, beroende på hur du vill ha köttet. För extra smaksättning så rökte jag köttet med musqitoträ.

Jag serverade köttet tillsammans med ris, sallad och en tomat/chipotlesås.

Tomat och chipotle sås:
1 stor gul lök, fin hackad
1 msk rapsolja
1 msk vitlök, fin hackad
2 tsk kummin, mald
1/2 tsk chilipulver
500 gr krossade tomater
1 tsk strösocker
2 msk tomatpuré
ca 3 tsk chipotle paste (finns på kvantum i Sjöbo bland texmex maten)
1 tsk salt
1 tsk timjan
ca 1 msk oregano
1-2 msk konc lime juice
1/2 dl vatten

Fräs löken i oljan tills den transperant/glansig. Ös i alla de torra kryddorna och låt fräsa med en liten stund. Häll i krossade tomater, tomatpuré, chipotle pasta, lime juice och vatten. Låt koka 10-15 min så att det tjocknar.
Häll sedan i en mixer och mixa till en slät sås.
Häll sedan tillbaka i kastrullen och håll såsen varm tills det är dax att servera.

Laxmacka

Publicerad 2010-08-22 17:09:00 i Fisk,

Vi fick lite rester över här om dagen. Dom passade bra att göra några mättande smörrebröd.
 
4st rostade skivor formfranska (vi hade delade bullar)
6st små kalla kokta nypotatisar, skurna i skivor
2st hård kokta ägg, skivade
ca 150 gr varmrökt lax

Pimpningen av mackan bestod av några sallads blad, lite romsås och en citronskiva på toppen.

Min underbara jordnötssås

Publicerad 2010-08-22 16:52:00 i Sås och tillbehör,

1 påse salta o rostade jordnötter, väl avsköljda
1 chili, fint hackad
1 burk (400 ml) kokosmjölk
1 burk (250 ml) kokosgrädde
2 stora kylftor vitlök, fint hackade
1 tsk chilipulver
1 msk palmsocker
2 tsk salt

Mixa allt tills det är lagom stora bitar jordnötter enl din smak. Jag gillar bäst när dem är 2-3 mm stora. För att såsen ska få en trevligare färg, häll i lite sockerkulör soja.
Såsen får en ännu godare smak om den värms upp en aning innan serverin, får dock inte koka!



Per’s rabarber och fikon chutney

Publicerad 2010-08-22 16:24:58 i Sås och tillbehör,





































750 gram rabarber skurna i 3cm längder och kluven stjälk.
2,5 dl råsocker
1 dl mörkfarin
1 dl strösocker
3 dl äppelcidervinäger
1 st stjärnanis
2 msk riven färsk ingefära
3 st stora charlottenlökar, skurna i mindre klyftor
2 st röd chili, hackad
1 msk havssalt
4 st färska fikon, skalade och skurna i bitar, går bra med  ett par till
2-3 klyftor vitlök

Lägg allt i en gryta och låt det koka upp. Låt koka på svag värme i ca 1 timme.
Den siste halvtimmen utan lock för att det ska gå ihop.
Chutney är klar när löken är mjuk, rabarberna har kokt sönder helt och den har blivit lagom tjock.
Ger cirka en liter färdig chutney.

Piroger med en touch av Nordafrika

Publicerad 2010-08-22 15:07:47 i Kött,


På en fest för många herrans år sedan blev jag buden på små piroger som
en del av en buffé.
Dessa hade en underbar smak av "Jul" som jag sedan dess har försökt göra.
Detta är receptet på mitt försök.

Bröd
75 gram smör
2,5d dl mjölk
25 gram jäst
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken. Fortsätt värma till vätskan är 37 grader.
Häll lite degvätskan över jästen och se till att jästen löser sig ordentligt, häll då i resten av degvätskan.
Blanda ner mjölet så mycket att degen börjar släppa från skålen, då är det dax att blanda ner saltet.
Blanda i lite mer mjöl så att degen släpper från skålen.
Degen skall vara så klibbig att den precis går att hantera med händerna.
Häll ut degen på bakbordet och knåda den flitigt, ju mer desto bättre.
Lägg sen tillbak den i skålen och låt den jäsa i ca 1,5h
När degen tas ur skålen och skall kavlas ut så var noggrann med att inte dela gluten fibrerna. Degen skall bara plattas ut och töjas då får man bäst resultat.
Jag använde ett tefat som mall när jag skar ut runda bröd bitar till pirogerna. Dessa vikes sen över fyllningen så de bildar en halvmåne.

Fyllning
400 gram rostas i skivor
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 tsk hela koriander frön
1 tsk kummin
1 tsk kryddnejlika
1 tsk malen kanel
1 ägg till pensling
svartpeppar
salt

Hacka löken fint och bryn den i lite smör precis så att den börjar få färg, den får inte bli för brun.
Lägg löken åt sidan så länge.
Mortla koriander, kryddnejlikor, kummin och kanel.
Skär köttet i så tunna strimlor som du förmår och bryn dem lite i taget. Köttet måste få färg så fyll inte pannan för då blir det kokt istället. Krydda med salt och svartpeppar. Stek inte för länge utan det skall bara få färg det behöver inte bli klart.
Torka ur pannan och rosta de mortlade kryddorna lite snabbt innan köttet löken och tomatpurén tillsättes. Blanda det ordentligt och låt det svalna.

Lägg den svala köttröran på degen och vik ihop pirogen.

Pensla med ägget och grädda i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela