Snickarens mat

Halstrad pilgrimsmussla med jordärtskocke och persiljerots puré

Publicerad 2012-01-14 11:32:12 i Sås och tillbehör,


Purén


1 st jordärtskocka ca 5*7cm
2 st mandelpotatis
1 st persiljerot
2 dl vatten
1 dl mjölk
1 dl vispgrädde
100g smör
salt
1 tsk nypressad citron

Skala rotfrukterna och tärna dem i sockerbits stora bitar.
Koka dem med vatten mjölk och grädde, när de är klara så häll av vätskan.
Låt dem ånga av något och mixa dem sen med det rumsvarma smöret med en mixerstav.
Smaka av med salt och ca 1 tsk nypressad citron. puren skall bara få en hint av citronsmak. Så börja med mindre och smaka av.
Detta ger lite mer puré än vad du behöver till förrätten, men den går bra att spara.

Tomat salsa

Publicerad 2012-01-14 11:28:11 i Dessert,

ca 12st  körsbärstomater
torkad basilika
socker
fling salt
några droppar fin olivolja

Börja med detta ca 1h innan servering.
Skär bort den den gröna hårda biten på tomaten där kvisten har suttit.
Tärna tomaterna i ca 5*5*5mm stora bitar.
sockra tomaterna lätt för att höja smaken och salta med ungefär samma mängd.
Krydda med basilika och rör om, och låt den hela stå i en timme.
Tomaten kommer att vattna ut sig lite men servera bara tomaten och låt vattnet vara kvar i skålen.
Droppa över ett par droppar olivolja när tomaterna ligger på talriken.

Brödet

Publicerad 2012-01-14 11:27:52 i Sås och tillbehör,

2 skivor av ett gott surdegs bröd, kan vara ett par dagar gammal.
1-2 tsk av den bästa olivoljan du har

Droppa oljan över brödskivorna på båda sidorna.
Värm ett grilljärn så det är tok varmt och rosta sen brödet på båda sidorna.
Lägg inte skivorna direkt på en plan yta då de blir mjuka, utan luta dem mot en tallrikskant eller liknande innan de serveras
Dela skivorna på mitten så varje tallrik får en halv skiva.

Pilgrims mussla

Publicerad 2012-01-14 11:27:01 i Fisk,

1 pilgrims mussla per person
salt
smör



Om ni som jag har frysta pilgrims musslor så tina dem mycket långsamt i kylen i ca ett dygn.
För att tina fisk och skaldjur har jag skaffat en burk från Tupperware som har ett löst galler i botten.
http://www.tupperware.se/produkter/stort-kombismart-set
På det viset så ligger musslorna inte kvar i vattnet utan får tina lugnt och fint.
Placer dem på det kallaste stället i kylen så att de inte tinas för snabbt.

Jag saltade dem med en nypa havssalt en 10 minuter innan det är dax att steka dem.
Gör klart pilgrims musslan det sista du gör innan servering.
Stek den i smör på mellan värme tills den precis är klar och servera genast

Helstekt renfile med mandelpotatis pure med Västerbottenost och en konjak och messmörs sås

Publicerad 2012-01-14 11:25:45 i Sås och tillbehör,

Konjaks och messmörs såsen

1,5 msk Maizena majsstärkelse
2 dl grädde
2 dl mjölk
ca 2msk messmör, smaka av!
3 msk viltfond
1,5 tsk kinesisk soja
1 + 1/2 dl röttvin
1 msk konjak, använde nog lite mer om jag skall vara ärlig.
1 nypa socker
stekspad se nedan från renfilen.
ev salt, sojan är ganska salt så var försiktig.

Rör ut stärkelsen i grädden och mjölken i en kastrull.
Tillsätt sedan messör fond soja och rödvinet, låt det koka svagt ett ca 5 minuter.
Jag lät såsen svalna då jag gjorde den tidigare på dagen.
Före servering värm upp såsen och tillsätt konjak och stekspadet socker och mer salt om det behövs.
När filen är stekt och ligger och vilar så häll ca 1/2 dl rödvin i stekpannan och rör om så du får med alla smakerna från stekningen.
Sila ner vinet i såsen genom en finmaskig sil.

Mandelpotatis och västerbottens ost puré

Publicerad 2012-01-14 11:24:17 i Sås och tillbehör,

800 g mandelpotatis
250 gram riven Västerbottenost
1 dl varm mjölk
salt
nymalen svartpeppar

Skala och dela potatisen, koka den i saltat vatten tills de är klara.
Låt potatisen ånga av och pressa dem sedan med en potatis press.
Vispa i den varma mjölken och den rivna osten.

Lena spritsade sedan puren med en stjärnformad tyll för att få snygga puré knytten på tallriken.

Paprika

Publicerad 2012-01-14 11:23:48 i Sås och tillbehör,

1st röd Spetspaprika

Skär paprikan så att du får fyra nästan plana långa bitar paprika
Grilla dem i grilljärnet så att de får svarta ränder med skinnet neråt. Om de inte hinner mjukna lite så kan man vända på dem och även grilla insidan.

Renfilén

Publicerad 2012-01-14 11:23:21 i Kött,



650 gram renfilé
salt och peppar

Detta var första gången jag tillagade och åt renfilé, ett helt underbart kött. De filérna som jag fick tag på var ganska tunna (1,5cm) så det skall inte stekas länga.
Salta och peppra dem ca 2 timmar innan stekning och låt dem ligga framme under gladpack tills det är dax att steka dem.
Värm upp stekpannan på max men sänk det till 6-7 av 9  så fort köttet ligger i pannan.
Lägg i smöret precis innan köttet och vänta tills smöret har slutat att låta och lägg då i köttet.
Stek till blodigt dvs samma spänst i köttet som du har mellan tummen och pekfingret.
Lägg sen köttet på en tallrik och sätt en metalhuv över. IKEAs rostfria sallads skålar är perfekta för detta. Låt köttet vila i 5-10 minuter, minst lika länge som du har stekt dem.
Detta får köttet att bli ca medium och köttsafterna sätter sig så inte allt rinner ur dem när man skär upp dem.


Vi servera det hela med lite småbladig sallad ett par droppar fin olivolja.

Choklad fondue

Publicerad 2012-01-14 11:22:14 i Dessert,



150 gram fin mjölkchoklad från Niroma Praliner & Desserter här i byn
Banan
Ananas
vindruvor
Mango
Äpple
geléhallon
rödvita skumtomtar



Vi köpte choklad fondue skålar i den lokala Järnia-affären, dessa funkade ok men chokladen blir för varm i botten.
Så släck värme ljuset strax efter det att du har hällt i den smälta chokladen och be dina gäster att röra chokladen i botten så att den inte grynar sig.
Icke mjölkchoklad grynar sig inte på samma sätt då det är mjölken som gör att mjökchokladen vill gryna sig när den blir för varm.
Det bästa hade varit en variant med vattenbad men jag har inte lyckas hitta någon.

Så smällt chokladen i ett vattenbad och häll upp i fondue skålarna och servera med den tärnade frukten.
Ingen komplicerad efterrätt men underbart god, så snåla inte på choklad kvalitén.
Man kan även använda 70% choklad osv men tycker själv inte det passar här.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela