Snickarens mat

Gulasch såhär i början av hösten.

Publicerad 2011-09-25 20:50:43 i Kött,

Även om det var ett underbart väder idag så känns det som om hösten har kommit.
Och vad som hör hösten till är goda grytor.
Så idag blev det helt enkelt långkok och gulasch. När det gäller grytor så gör jag gärna en stor sats då det blir kanon att frysa in.



1,2 kg Högrev, putsa och skär det i 2,5*2,5*2,5 cm bitar
4 st stora gula lökar
8 st vitlöksklyftor
2 st chilis
olivolja till stekning
2-3 msk brödkummin
8 msk tomatpuré
1,5 l nöt buljong
8 röda paprikor
2 msk rökt paprika, jag använde min hemmagjorda
1-2 msk paprika pulver
12 st medelstora potatis
4-5 selleristjälkar
6 tomater
1 tsk chili pulver efter smak
2 msk salt efter smak

Börja med att hacka chilin och vitlöken samt hacka löken grovt.
Stek det hela med lite olja i ett stekjärn tills det blir blankt och lägg sen över det i en stor kastrull.
Fortsätt med att steka köttet under hög värme i omgångar så det får färg och lägg även detta i kastrullen.
Tillsammans med köttet steks även tomatpurén och den mortlade kumminin, det får bättre smak på detta viset.
När allt är klart så häll lite vatten i stekjärnet och rör runt så alla smakerna släpper och hällen även detta i grytan.
Toppa det hela i kastrullen med buljongen låt det hela koka så smått.
Strimla sellerin fint och lägg det i grytan.
Skär paprikan, tomaten och potatisen i sockerbits stora bitar och lägg i 3/4 av paprikan, tomaten och potatisen och spar resten till senare.
Krydda med paprika pulvren.
Låt det stå och småkoka under lock tills potatisen har totalt kokat i sönder, i mitt fall tog det ca 3 timmer.
Smaka av under tiden och tillsätt mer chili, salt, kummin eller paprika efter tycke.

När potatisen har kokat i sönder så tillsätt resten av paprikan, tomaten och potatisen och låt det hela koka i ca 30 minuter till.



Jag serverade det med en kall mörk öl och lite bröd och en klick creme fraiche.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela