Snickarens mat

Fredags snabbis.... Halstrad lax med risotto

Publicerad 2011-11-21 19:32:40 i Fisk,

Denna lilla rätt blev tillagad en fredags kväll, risotton tar visserligen lite tid. Men en hämtpizza med beställningssamtalet samt att sätta sig i bilen och hämta pizzan tar nog samma tid. Sen är ju detta så mycket bättre mat.



Till laxen:
Lax
svarta vallmofrön,
Citron salt
vitpeppar

Använd en tjockbottnat stekjärn med passade lock, om det kniper använd an bakplåt som lock.
Krydda ena sidan av laxen med vallmofröna citron saltet (gör bra med vanligt salt och några droppar citron) och ett par drag på vitpeppar kvarnen.
Värm stekjärnet till medel högt 7(9) när stekjärnet är riktigt varmt så klicka i en stor klick smör.
När smöret har smällt och börjar få lite färg så lägg i laxen med vallmon neråt.
Om du har lyxen att äga en riktigt trakörspanna så lägg på locket och tag den av plattan och låt fisken bli perfekt klar på eftervärmen.
Annars får du göra som jag att sänka till 4(9) i en minut eller så och sen ta den av plattan.

Risotto (4 pers):
3,5 dl Arborio ris
1 liter kyckling fond, helt egen då såklart
1,5 dl vitt vin
1 större finhackad charlottenlök
3 msk osaltat smör
1 msk neutral olja
1,5 dl riven permasan ost
1 msk hackad blad persilja
flingsalt

Värm upp fonden så att den precis inte kokar
Använd en kastrull med tjock botten, lättast är det i en såskastrull som har välvda kanter.
Värm oljan och 1 msk smör, när oljan har smält så lägg i charlottenlöken, låt löken bli blank och genomskinlig tillsätt då riset.
Rör ordentligt så alla riskornen blir täckta med olja och smör. fortsätt att värma riset under ständig omrörning till riset får en nötig smak.
Man luktar detta, men riser får ej bli bränt.

Tillsätt vinet och rör tills all vätska har sugits upp av riset.
Fortsätt på samma sätt med fonden med en soppslev i taget och rör flitigt, precis innan riset är börjar torrt så tillsätt en ny slev fond till.
Ja svårare än så är det inte, fond röra fond osv.

När det börjar bli klart så ger riset ifrån sig delar av sin stärkelse och det hela för en krämigare konsistens (efter ca 20-30 minuter)
Riset skall vara mjukt men ändå med tuggmotstånd, är det som risgrynsgröt så har det gått för länge.
Om fonden tar slut så fortsätt med varmt vatten.
När riset är klart så ta det av platten och tillsätt 2msk smör, permasan och persiljan och blanda
Servera med engång, gästen väntar på risotton, men risotton väntar ej på gästen.
Risotton skall inte rinna ut på talriken och skall heller inte förbli i en klump

Jag serverade det hela med fryst grön sparris. Faktiskt inte så illa om man tillreder slaviskt enligt anvisningen på påsen.
Smakar faktiskt bättre än hitflygen sparris.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela