Snickarens mat

Grillspett på snickarens vis.

Publicerad 2011-06-06 11:08:50 i Kött,

Tycker grillspett kan vara torra och tråkiga men också väldigt saftiga och goda.
Mycket hänger så klart på råvarorna. I detta receptet så gör jag inte allting från början utan fuskar med en färdig BBQ-sås.
Börja i tid spetten skall ligga lite i BBQ såsen samt grillas långsamt.

De flesta BBQ-såserna  som man köper är inget vidare de smakar mest kemilabb om ni frågar mig.
Men det finns så klart undantag till från detta också. Förra året fick jag ett prov på en BBQ-sås av en lokal grill försäljare.
Denna såsen var toppen den hade en lagom surhet från vinäger och smakade inte tillsatser och kemilabb.
Tyvärr blev det aldrig att jag köpte någon mer av denna firman då de stängde efter sommarsäsongen.
Men lätt häpen såg jag i häromdagen att IKEA hade såsen i deras mat avdelning, ibland slutar man aldrig att förvåna sig.
Så det är denna sås som jag använder till dessa grillspett.

Starta grillen och lägg glöden i halva grillen så ena halvan blir för indirekt grillning.

Kött grillspett

Skinka av gris ca 100gram / person
Rimmat sidfläsk ca 100 gram / person
ca 1 msk / person BBQ Chili Co Kansas City Orginal
1/2 rödpaprika / person
1/2 rödlök / person
1 färsk majskolv / person


Skinkan är bra till detta då den har ganske mycket fett i sig, fläskfile skulle bli torr och tråkig. Om biten du har köpt har stora mängder fett kan detta tass bort men putsa inte köttet för hårt. Fettet ger smak och det mesta smälter bort. Skär skinkan i 4*4*3cm stora bitar
Skär sidfläsket i 4*4*1-1,5cm stora bitar, skär det så att bitarna ser ut som bitar av bacon.
Lägg detta i en påse tillsammans med BBQ-såsen, tryck ut all luft ur påsen (påsar med "dragkedja" är kanon att marinera i då de är lätta att tömma på luft och försluta)
Låt köttet ligga i kylen 1-2 timmar och vänd och "massera" köttet ett par gånger så att BBQ-såsen kommer åt på allt kött.
Trä sen köttet, paprikan och löken på grillspettet, ett trick är att börja och sluta med lök så glider resten inte av så lätt.
Försök att sätta en bit fläsk bredvid varje bit Skinka då de ger god smak.


Grilla först spetten på indirekt värme tills de i stort sett är klara, då är det dax att flytta över dem till den heta zonen i grillen så att de får färg och fläsket blir riktigt knaprigt. Grilla alltid med lockat på så klart för att bevara röken och få mer fukta i grillen.

Tillbehör.

Banan och bacon
De flesta brukar rygga när jag nämna detta men har nog aldrig bjudit någon som i efterhand har sagt att nej detta var inget vidare.
Även om det låter konstigt så provar jag lovar att det är underbart gott.

Banan, inte för mogna
Bacon, helst jägare bacon från Scan som har lite extra rökig smak.

Skala bananen och skär den i lika breda skivor som baconen.
Dela baconen på mitten och rulla dem runt bananskivorna.
Sen är det bara att trä upp dem på en grillspett.

Börja även att grilla dessa på indirekt värme så att bananen blir mjuk och baconen blir tillagad. Dessa tar inte lika lång tid som majsen och kött grillspetten så lägg i dem i grillen i halvlek.
Flytta dem sen till den heta delen så baconen blir knaprig.


Majs

4st färsk majs eller frusen, burk och förkokt kan någon annan köpa
25 gram smör (osaltat)
1 msk flingsalt
1,5 msk torkad basilika


Smält smöret och blanda det med saltet och basilikan, pensla det hela på majskolvarna.
Det är ingen mening att ta några stora mängder smör då det gärna vill droppa.

Majsen skall först i grillen då de tar lång tid att bli klara minst en halvtimme. Börja med att lägga dem så långt ifrån glöden som möjligt och vänd dem då och då.
De blir godast om majskornen krymper ihop av värmen, då framträder en god sötma.
Flytta dem sen närmare och närmare glödbädden under resans gång.
Blir det för varmt så vill de gärna poppa och det skall de inte.
När sen köttet och bananerna är klara så flyttas dessa till den indirekta ytan i grillen och majsen kan läggas över glöden och få fin färg.

Jag serverade det hela med Tzatziki rädisor.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela