Snickarens mat

Tagine Kefta ´Mchermel, Citron och örtkryddade köttbullar

Publicerad 2011-12-03 14:34:33 i Kött,



Köttbulls smeten

1 gullök
4 msk govt skuren bladpersilja
4 skivor vitt bröd med skorpan bortskuren
2 ägg
1000 g lammfärs
1 tsk mortlad spiskummin
1 tsk paprikapulver
1 tsk nymalen svartpeppar

Börja med att köra löken och persiljan i en matberedare  tills de är fint sönderdelade.
Bryt brödet i mindre bitar och kör ner det i matberedare tillsammans med äggen, spiskumminen, paprika pulvret och svartpepparn.
Blanda sedan denna kryddblandning med lammfärsen. bli inte frestad att köra det hela i matberedaren, det blir inte bra.
Proteinet i lammfärsen gör att det blir segt och tradigt. Vis av erfarenhet.
Rulla köttbullar av smeten och bryn dem snabbt på hög värme så att det för lite färg, sätt dem sedan åt sidan.

Citron och örtkryddad sås

2 msk smör
1 gullök
1 tsk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk mortlad spiskummin
2 finhackade röda chilis (utan kärnhus)
5 dl hönsbuljong, hemmagjord om du har såklart.
4 msk hackad färsk koriander
4 msk hackad bladpersilja
4 msk citronsaft
1 inlagd citron* om man vill

* Inlagd citron är inget som jag har lyckas hitta i butik även om jag letade flitigt runt Möllan i Malmö.
Man kan göra det själv men det tar 4 veckor minst och den tiden hade jag inte.
Den som vet något om var man kan finna detta så lägg gärna en kommentar!

I en stek gryta:
Finhacka löken och fräs den i smöret på låg värme tills den blir transparant tillsätt paprikapulver, gurkmeja, spiskummin, och chilin,
låt dessa smaker blanda sig under låg värme i ca 1 minut.
Tillsätt hönsbuljonger och koriandern och låt det koka upp.
Lägg i köttbullarna och skak runt dem lite så de bli tänkta av såsen.
Strax innan köttbullarna är klara så tillsätt det mesta av persiljan och all citronsaften.
Om du har fått tag på inlagd citron så ta bort frukt köttet och skölj skalet väl och strimla det sen fint och lägg ner i såsen.
Servera i en skål med den återstående persiljan på toppen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela