Snickarens mat

Stora barbecue revben.

Publicerad 2011-08-10 19:00:56 i Kött,

Detta räcker till fyra vuxna och 2 barn som visserligen åt för kung och fosterland.



2 sidor revben med eller utan svål, se nedan
2+1 st förpackning (2dl) koncentrerad äppeljuice utan tillsatser och socker
120 ml koncentrerad citron
1/2 sats av Jakes's Boss Barbecue rub
20 skivor av tunt skuren choritzo (påläggs korv)
5 händer med Lönn flis
2 händer med Pecan flis

Kvällen innan
Jag brukar köpa mina revben med svålen kvar på för att få så mycket kött kvar ovanpå revbenen. Köper du revben färdigstyckade i disken brukar allt kött vara bortskuret och blivit fläskfärs.
Så be om att få sidorna styckade så att allt kött är kvar eller gör det lätt för dig be om revbenen med svålen kvar.
Med en skarp kniv är det sen lätt att skära av svålen.
Ibland får man frågan om de skall såga eller knäcka benen men det vill man inte att de gör.



Så börja med att ta bort eventuell svål och putsa bort det hårda fettet vilket du sparar till dina majskakor nedan.
Revbenen är långa på ena sidan av biten och korta på den andra.
Det är lätt att se och känna var de slutar, ovanför revbenen sitter ganska mycket brosk och precis där detta slutar skär du igenom sidan.
Du får en triangelformat bit med en hörna som är 90 grader, lägg denna åt sidan så länge.
Beroende hur fet grisen är kan det vara nödvändigt att dela köttet på mitten ovanpå revbenen.
Jag tycker det är lagom att ha ungefär 1,5-2cm kött kvar på revbenen.
Om köttet behöver delas så är det lättast att finna en fettstrimma att följa i kötet när man styckar upp det.
Denna gången hade inte grisen varit så fet så när det hårde fettet var bort putsat så var där precis rätt mängs kött kvar.
På den sidan av revbenen som vetter in mot buken sitter där ett membran som måste tagas bort då det är riktigt segt och eländigt att få i munnen.
Börja med de längsta revbenen. Lättast gör man om man låter en trubbig matkniv följa revbenet under membranet och sen försiktigt bända uppåt så att membranet lossnar.
Har man väl fått upp en hörna så kan man hålla i det med en handduk och sen dra av nästan allt i ett svep.

Nu till den triangelformade köttbiten.
Börja med att klyva den i riktning mot 90 graders hörnan, men skär inte hela vägen utan bara tills det att den blir som en fjärilskotlett dvs man öppnar upp den som en bok.
När du är klar skall du ha en nästan liksidig triangel. Platta till den så att "ryggen på boken" försvinner.

Marinad
Jag har skaffat mig en stor plastback som precis går in i botten av kylen. Denna är perfekt för detta och att jäsa bröd i osv. Se bara till att den är gjord av livsmedel klassad plast.
Lägg revbenen och köttet i plastbacken och blanda juicen enligt förpackningen och häll i den koncentrerade citronen och häll det över köttet.
Köttet skall precis täckas om inte blanda mer juice eller tillsätt lite vatten.
Revbenen skall nu stå över natten i kylen i marinaden.

På morgonen

Blötlägg träflisen
Tänd BBQ jag har Webers BBQ med ett vätsketråg ovanför glöden.

Revben och rullar
Ta upp revbenen ur marinaden men spara på marinaden.
Torka dem torra och gnid in kryddblandningen på alla sidorna.
Torka de triangelformade köttbitarna torra och lägg på choritzo skivorna som om det vore fyllning i en rulltårta.
Rulla ihop dem hårt till en rulle och använd stektråd för att hålla ihop rullen.
Gnid sen i dem med kryddblandning på alla sidorna.
Låt köttet bli rumsvarm innan du lägger dem i BBQ.

Marinaden
Sila och koka upp marinaden.
När där är en bra glödbädd i BBQ så häll marinaden i vätsketråget.

BBQ



Lägg på locket på BBQ och låt temperaturen stabilisera sig strax ovanför 100 grader.
Placera sen revbenen i BBQ och lägg på locket.
Köttet tar mest åt sig röksmak de första timmarna så börja med att slänga en två händer plis i början så det blir ordentligt med rök.
Sen kan man slänga in lite flis på glöden när det har slutat att ryka.
Efter ca 2 timmar så spreja köttet med äpple juice och fortsätt att göra så med ca 45-60 minuters mellanrum.
Vänd aldrig locket upp och ned utan låt den varma luften stå kvar i den när du öppnar BBQ och spreja så fort du kan så onödig varmluft inte försvinner.
Revbenen är klara efter 6-7 timmar man kan se det på att köttet har krupit upp ca 1 cm från ändarna på revbenen.
Köttet ovan är inte bränt utan den är röken som gör att ytan blir så mörk och god.



Jag serverade det hela med Snickarens BBQ sås och majskakorna nedan samt grillad majs och ett gott vin.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela