Snickarens mat

Hemmagjord ketchup

Publicerad 2010-09-26 20:18:58 i Sås och tillbehör,



3,3 kg kvisttomater
5-6 klyftor vitlök
salt efter tycke och smak
1 st jalapeno eller röd chili
4 st gul lök
130 g farin socker
2,5 dl äppelcider vinäger
1/4 tsk senaps pulver
paprikapulver (gärna de hemmagjorda)
1 st kanelstång
1,5 tsk hel kryddpeppar
1,5 tsk hel kryddnejlika
1,5 tsk muskot nöt
1,5 tsk sellerifrö (det är lite svårt att få tag på i Sverige, men det borde fungera med hackad selleri)
1,5 tsk hela svart pepparkorn
1 st lagerblad

Kryssa tomaterna och lägg de i en braspanna tillsammans med vitlöksklyftorna och salta lite lätt.


Schas in i ugnen på 150° i ca en timme. När man värmer tomater i ugnen så blir tomaterna sötare och smaken kommer fram.
Efter värmningen så låt tomaterna svalna innan du pressar ur saften ur dom. Detta görs fördelsaktningsvis med en råsaftcentifug. Tro mig det är ingen hitt att pressa tomaterna genom en sil, det gjorde jag nämligen förra gången. Det går även bra att damma ner vitlökskylftorna i centrifugen, kommer lite saft ur dom också.


Häll över den utpressade juicen i en rostfri kastrull samt den ev vätskan från braspannan.
Skiva löken och jalapenon/chilin i grovt, för du ska nämligen fiska upp dem ur ketchupen senare.
Tillsätt farin socker, vinäger, senaps och paprika pulver. Lägg även i stjälkarna från tomaterna, en del av tomatsmaken sitter i dessa.
Lägg alla resterande kryddor i en the sil, model större. Och låt den koka med i den blivande ketchupen. Låt det hela små koka. Ketchupen vill gärna skumma i början av kokningen, så skumma av det värsta.
När löken har blivit mjuk och sugit så fiska upp den, passa även på att lägga ut nätet efter stjälkarna och chilin. Kryddsilen låter du vara kvar tills ketchupen smakar som du vill att den ska smaka. Tänk på att det inte är någon Felix ketchup som du har gjort, den ska smaka annorlunda och ha mer tjong.
Låt sedan ketchupen stå på svag kokning och reducera ner till ca lättfils tjocklek. Den tjocknar till efter att den svalat så låt den inte bli för krämig i kastrullen.

Denna satsen gav mig ca 1,5 liter färdig ketchup.

Receptet kommer från Hugh Fearnley-Whittingstall's River Cottage med väldigt små förändringar från min sida.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela