Snickarens mat

Biff - snabbmiddag en fredagskväll

Publicerad 2010-09-05 18:19:04 i Kött,

Fredag är lika med en lite godare middag som en belöning efter en hel veckas jobb. Vi gjorde ett besök hos Widerbergs i Lund men vände när det inte fanns något tilltalande kött. Vi fick utnyttja ett säkert kort, Holmgrens i saluhallen. Väl där så var det inte lätt att bestämma sig för vilken av godbitarna som skulle inhandlas.
Jag har alltid velat tillaga T-bone steak då det ser så himla gott ut i butiken. Och smakar underbart när jag har ätit det other there.
Holmgrens har helt underbart hängmörat kött så vi var helt klart på rätt ställe. T-bone steaken är rätt stor då den har både ryggbiffen och ytterfilen som skiljs just av T-benet.
Valet blev att ta enkelbiffen som är samma styckningsdel men längra fram på kossan dvs ytterfilén finns inte med.
Min något klumpiga fråga till charkutiristen om denna köttbit gjorde sig bäst på grillen. Svartet blev klockrent "Denna köttbiten är den som du står och grillar även om det ösregnar, grillens Rolls Royls kött"
Ville hålla det enkelt det är ju ändå fredag så jag köpte "deras" bearnaisesås.

Här bör det skrivas ett par ord också om bearnaisesås. Det finns allt för mycket skräp att köpa som är märkt med bearnaisesås men egentligen bara är fett och kemikalier. Om katten själv får välja så finns det två såser som är värda att ätas.
Hemmagjord (inte så svårt som de flesta tror) eller så Alba's, de har sin fabrik i Dalby och säljer bara till restauranger. Stön säger ni men det finns hopp. De säljer den i lösvikt på ICA i Södra Sandby, Bulltofta kött har den i Malmö. Och är i stort sett 100% säker på att det var Alba's sås som Holmgrens sålde till oss. Nästa gång skall jag fråga dem var den kommer ifrån.

2 st enkelbiffar
2 tsk av en bra whisky (inte för rökig om ni frågar mig)
nymalen svartpeppar
lite havssalt

Jag lade aldrig in biffarna i kylen när vi kom hem utan packade bara upp den ur det vaxade pappret. Några drag på pepparkvarnen över biffarna och droppade över whisky. Saltet får vänta till strax innan grillningen.
Köttet låg nog framme ca 45minuter innan grillen var tänd osv. Detta är bara bra, köttet skall vara rumsvarmt då blir grillningen som bäst.


Grillningen skedde snabbt (med lock så klart) på ena sidan av grillen, tills köttet hade fin färg. Kolen låg med nuclear heat på andra sidanhalvan, dvs en het och en sval zon.
Sen fick de gona till sig på den "svala" sidan i ett par minuter så de blev skönt rosa innuti.
Som vanligt med kött så skall det sen vila i ett par minuter innan det för avsmakas.

Råstekt potatis
potatis
vitlök
olivolja
salt
peppar
basilika
lökpulver
strösocker
paprika pulver
citron timjan

Skala ett gäng potatisar och skär dem tunt i skivor. Skiva vitlök så tunnt du kan, jag använder 2 klyftor. Ringla olivolja i en braspanna/bleck. Lägg i potatis, vitlök och några klickar smör. Krydda med kryddorna, så att det ser lagom ut (i stort sett lika mycket socker och salt). Rätt in i ugnen på 225° i ca en timme, vänd försiktigt när potatisen börjar få färg.

Till denna utsökta måltid så drack vi ett underbart rött vin, Jacob´s creek - three vines. (systemets art.nr 75624-08)
Kommentarer

Postat av: Anders_

Publicerad 2010-09-06 07:07:46

Javisst! Albas Bea är bara helt enormt god. Naturligtvis är hemslagen sås det bästa men ibland måste man 'förenkla' livet. Den finns även att köpa på Delikatessen i Malmö.

Apropå Br. Andersson måste deras rökta leverkorv vara världens bästa påläggskorv! En riktig 'love it or hate it' korv, minst sagt!Till sist ett vintips, passar sjukligt bra till kött; sydafrikanska Allesverloren (finns i två tappningar Shiraz samt Tinta Barocca). Bägge är grymma!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela