Snickarens mat

Teriyaki stek med wokade grönsaker och ris

Publicerad 2010-10-30 21:27:41 i Kött,Jag blev bjuden, för några år sedan, på en liknande rätt i Taiwan på en thairestaurang. I vanlig ordning så har jag gjort mitt bästa för att hitta tillbaka till samma smak.
På restaurangen så serverades steken med en sås brevid för att doppa köttet i.

Dopp sås:
ca 1 dl konc lime saft
1/4 dl citron saft
1 hackad röd chili
1 hackad grön chili
4 hackade vitlöksklyftor
2-3 lagerblad (tror visserligen att det var Holy basil som var ing. i den ursprungliga rätten)
1 msk vatten
3 msk socker (mängden beror lite på vilken lime saft man får tag på. Sockret ska ta ner den starkt beska smaken, alltså inte smaka sött på något vis)

Blanda i en liten skål och låt det gärna stå och dra någon timme. Späd ytterliggare med lite vatten om smaken är för sur när den dragit till sig.

Teriyaki marinad/sås:
Ingefärssaft från en riven knöl av ingefärs, ca 2,5 kvadrat stor bit
2 dl soya (inte den kinesiske för den är för salt)
2 dl saké
1 dl torr sherry
2 msk brun farinsocker (kan behövas mer vid avsmakningen)

1 tsk majsstärkelse
2 tsk vatten

En vitlökspress kan fungera till att pressa ur saften ur den rivna ingefäran. Blanda ihop allt förutom stärkelsen och vattnet. Tag 1 dl av blandningen till att marinera köttet i.
Lägg köttet  - jag använde entrécote, 4 skivor - i en påse och häll över marinaden. Låt det gona sig i en timme eller två.

Koka upp resterande blandning/marinad. Lös upp stärkelsen i vattnet och häll sedan, under omrörning, ner stärkelsen i kastrullen. Teriyakisåsen ska nu skjuda i ca en halv timme. Är man osäker på när den är klar så gör ett litet smakprov. Den fräna smaken av alkohol ska vara borta. Kan även vara dax att tillsätta det där extra sockret om man tycker att det behövs. Jag tycker att den smakar bäst när man känner en viss sötma i såsen. Såsen används fördelsaktligen när den är ljummen, ringla den över köttet. Och servera den även som en dopp sås.

Woka grönsakerna i lite olja, chili och vitlök. Häll i en stänk fisksås när grönsakerna kommit i så att det inte bränner fast. För att få extra smak så lät jag en krossad stjälk av citrongräs woka med, fiskade upp den innan servering.Stek köttet på super duper varmt järn. Innan du sedan skär upp det i strimlor så låt det vila några minuter under huv.
Kommentarer

Postat av: Krissa

Publicerad 2010-11-01 19:38:10

Såsen ser sjukt stark ut!

Postat av: Per

Publicerad 2010-11-02 08:13:13

Om du menar dopp såsen så ja där är lite drag i den men det blir kanon till den lite söta Terryaki såsen. Det var detta vi hade på Adventsmyset förra året.:-)

/Per

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela