Snickarens mat

Piroger med en touch av Nordafrika

Publicerad 2010-08-22 15:07:47 i Kött,


På en fest för många herrans år sedan blev jag buden på små piroger som
en del av en buffé.
Dessa hade en underbar smak av "Jul" som jag sedan dess har försökt göra.
Detta är receptet på mitt försök.

Bröd
75 gram smör
2,5d dl mjölk
25 gram jäst
0,5 tsk salt
6-7 dl vetemjöl

Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölken. Fortsätt värma till vätskan är 37 grader.
Häll lite degvätskan över jästen och se till att jästen löser sig ordentligt, häll då i resten av degvätskan.
Blanda ner mjölet så mycket att degen börjar släppa från skålen, då är det dax att blanda ner saltet.
Blanda i lite mer mjöl så att degen släpper från skålen.
Degen skall vara så klibbig att den precis går att hantera med händerna.
Häll ut degen på bakbordet och knåda den flitigt, ju mer desto bättre.
Lägg sen tillbak den i skålen och låt den jäsa i ca 1,5h
När degen tas ur skålen och skall kavlas ut så var noggrann med att inte dela gluten fibrerna. Degen skall bara plattas ut och töjas då får man bäst resultat.
Jag använde ett tefat som mall när jag skar ut runda bröd bitar till pirogerna. Dessa vikes sen över fyllningen så de bildar en halvmåne.

Fyllning
400 gram rostas i skivor
1 gul lök
2 msk tomatpuré
1 tsk hela koriander frön
1 tsk kummin
1 tsk kryddnejlika
1 tsk malen kanel
1 ägg till pensling
svartpeppar
salt

Hacka löken fint och bryn den i lite smör precis så att den börjar få färg, den får inte bli för brun.
Lägg löken åt sidan så länge.
Mortla koriander, kryddnejlikor, kummin och kanel.
Skär köttet i så tunna strimlor som du förmår och bryn dem lite i taget. Köttet måste få färg så fyll inte pannan för då blir det kokt istället. Krydda med salt och svartpeppar. Stek inte för länge utan det skall bara få färg det behöver inte bli klart.
Torka ur pannan och rosta de mortlade kryddorna lite snabbt innan köttet löken och tomatpurén tillsättes. Blanda det ordentligt och låt det svalna.

Lägg den svala köttröran på degen och vik ihop pirogen.

Pensla med ägget och grädda i ugnen på 200 grader i 20-30 minuter.

Kommentarer

Postat av: Magnus

Publicerad 2010-08-22 21:12:54

Det såg sanslöst gott ut när Lena mumsade i sig piroger på jobb häromdagen!!



Vi andra fick nöja oss med halvfabikat...och hur kul e de?

Postat av: Per

Publicerad 2010-08-23 08:20:41

Jag tackar och bugar!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela