Snickarens mat

En nästan perfekt köttfärssås

Publicerad 2010-08-23 20:53:09 i Kött,

Vi fotade aldrig denna middagen, så fotot är från Hestons orginal recept.

Med  stor inspiration av Heston Blumental’s  tv-serie  In search of perfection har jag förenklat ”The Perfect Spaghetti Bolognese”.
För de som vill pröva hans 2-3 dagars recept så finns det på:
http://kokrobin.wordpress.com/2008/06/04/spaghetti-bolognese/
Men här kommer min variant som blev riktigt riktigt god och tog ”bara” 2,5h att göra.

Karameliserad lök:
1 medelstor lök
1 stjärnanis
1-2 msk olivolja

Hacka löken fint, stek den i oljan på medelhög värme tillsammans med stjärnanisen  i ca 20 minuter och rör ofta.
Löken skall vara brun och helt karamelliserad.
Sätt åt sidan tillsvidare.

Soffrito:
3-4 vitlöks klyftor fint hackade
3 medelstora gula lökar fint hackade
3 morötter fint hackade
3 selleri stjälkar fint hackade
1 st rös chili fint hackad utan stjärnhus.
2-3 msk olivolja

Stek det på medelhög värme i ca 20 minuter tills löken har blivit transparant, det skall inte få färg.
Lägg även detta åt sidan när det är klart.

Köttet:
1kg lammfärs
500 ml bra rött vin.

Maxa plattan så att stekpannan blir tok varm innan du lägger på köttet.
Stek i omgångar så att köttet verkligen får färg och inte kokas istället i stekjärnet.
Ta upp köttet med en hålad stekspade så att fettet får bli kvar i pannan till nästa omgång kött.
När allt kött är stekt så stäng av plattan och häll 2-3 dl i stekpannan och skrapa ur det så alla köttrester kommer med i vinet.
Låt det koka ner till ungefär hälften.

Lägg det stekta köttet i en kastrull och häll över det reducerade vinet tillsammans med återstående vin.
Ta bort stjärnanisen från den karameliserade löken och lägg löken och Soffriton tillsammans med köttet i kastrullen.
I original receptet står det att det skall tillsättas mjölk i detta skede men det tycker jag är sådär så det hoppade jag sonika över.

Tomat såsen:

Här tog jag den stora genvägen i jämförelse med original receptet.

500 gram krossade tomater på burk
500 gram passerde tomater
2-3 klyftor vitlök finhackad
4-5 msk tomat puré
0,5 dl äppelvinäger
2 msk Worchestersås
8-10 droppar Tabasco
8-10 droppar Thai fish sauce

1 msk koriander frön
2 st stjärnanis
4-6 lagerblad
1 msk timjan

Vitlöken och det flytande ovan hällde jag ner i  en kastrull och lät det småkoka.
Jag krossade koriander  fröna  och lade dem  tillsammans med stjärnanis, lagarblad och timjan i en stor tesil.
Tesilen  lät jag koka med i köttfärssåsen.   Krydda med salt efter behag.

Egentligen skall såsen koka en timme eller två minst men familjen var hungriga så vi smakade av innan dess.

Sen är det bara att äta med en bra pasta och mycket riven Permasanost om katten själv får välja.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela