Snickarens mat

Nyårs meny 2011, Huvudrätt - Helstekt lammfilé med potatiskaka

Publicerad 2011-01-04 18:38:57 i Kött,

Jag serverade lammet på en bädd av gräddkokt vitkål efter inspiration från nätet. Detta blev ok men inget WOW så jag återkommer när jag har putsat på iden av detta lilla tilltugg.

Lammet:
Lamm filé
salt och svartpeppar
en skvätt whiskey (av milade sort)

Lammfilén lät jag ligga framme för att nå rums temperatur, den fick även ett par drag med peppar och salt kvarnen. Jag stänkte även över lite whiskey.
Hetta upp pannan till hög temperatur och häll i lite neutral olja och smör.
Lägg i köttet när smöret har slutat fräsa, dvs när vattnet har kokat ur.
Och sänk temperaturen (7 av 9) på plattan. När filen har fått härlig färg så vänd den.
Stek sen till innertemperaturen är ca 62 grader.
Lite svammel:
Känn på köttets fasthet när temperaturen är rätt och försök komma ihåg hur det känns. Efter ett tag kan man sluta att använda termometern och bara känna på köttet istället.

Lägg köttet under en metall huv (gammal kakburk tex.) så det får vila i ca 5 minuter eller mer.
Använd inte folie som ligger emot köttet för då leds värmen bort. Ju längre köttet får ligga och vila desto mer medium har det en tendens att bli.


Potatiskaka

Tar ca 3 timmar att göra.

2-3 paket bacon, helst ett väldigt lätt rökt bacon eller ett saltat bacon som pancetta. Rökigheten tar lätt över.
10 st medelstora potatis
1 msk majsstärkelse typ maizena
150 gram parmesanost
2 msk färsk basilika
0,5 msk torkad körvel
1 tsk torkad timjan eller en nypa färsk.
salt och peppar

Smöra  en avlång sockerkaks form och lägg baconen från sida till sida så de bildar ett skal, de krymper lite så lägg dem ett par mm om lott.
För att potatisen inte skall bli missfärgad så får nästa moment gå undan.
Riv permasanosten grovt och blanda den med kryddorna men inte majsstärkelsen.
Potatisen rives lika grovt som permasanen, om potatisen är mycket vattning så lägg den i en handduk och vrid ur så mycket vatten du kan.
Blanda potatisen, ost, kryddor och stärkelsen noggrant och lägg det i formen. Packa det hela så bra som möjligt och lägg bakplåts papper på toppen. Kakan måste bakas under tryck annars blir den inte fast. Så sätt något ovanpå tex. en extra form. Formen kan fyllas med nått tungt som tål värme, i mitt fall en mortel.
Baka det hela i ugnen på 185 grader i 1 timme. Lägg gärna till lite mer tid, då jag märkte att min kunde fått några minuter till. Troligen har det att göra med att jag öste in den i ugnen men en stor mortel som krävde sin mängd energi också för att bli varm.
När kakan är klar så skall den kylas ned i ca 2 timmar, för att den skall sätta sig. Eftersom jag gjorde det till nyår så var det lättast att sätta ut den på trappen med mortel och allt, annars så får man sätta det i kylen. Det är viktigt att trycket på kakan bibehålles under svalning.
När kakan skall serveras så skär den i ca 1cm tjocka skivor och värm den på medeltemperatur (5 av 9) på ett grilljärn så får den fina ränder. Vänd den försiktigt så att bägge sidor för fina ränder. Har man inget grill järn så ja värm den i ugnen går nog lika bra.

Jag serverade det med smörstekta skogschampinjoner, se nedan och rödvinssky.


Smörstekta champinjoner

Leta alltid efter de minsta champinjonerna i affären, jag  tycker åtminstone de smakar bäst.

10st champinjoner per portion
osaltat smör
persilja
salt

Skär svampen på mitten och lägg dem i en het och ren stekpanna och salta dem väl. Saltet gör att cellväggarn spricker och släpper ifrån sig vattnet. Rör i stort sett hela tiden så allt vatten kokar bort, på detta sättet blir smaken mer koncentrerad och svampen blir inte kokt i smör och vatten.
Klicka nu i smöret  och krydda med persilja och lite svartpeppar om man så vill. Svampen är klar redan innan så det smälta smöret hjälper bara till att höja smaken. Så vänd svampen i det smälta smöret sen är det klart.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela