Snickarens mat

Kinesisk mat

Publicerad 2011-01-24 05:56:50 i Per svamlar och tycker till,Foto från en middag i Kina, ankbröstet till höger är värt en resa bara den!

Vid det här laget har jag varit I Peking fler gånger än vad jag kan minnas med jobbet, i början hatade jag det hela och i synnerhet maten men med åran så har det gått från hat till en kärlek för delar av det kinesiska köket.
Denna gången så sade jag faktiskt till Lena att jag såg fram emot denna resa så jag kunde äta kinesisk mat.
Kineserna har en märklig förkärlek till att äta allt som eventuellt har levt så vis av erfarenhet så beställer jag gärna själv in maten.
En gyllene regel som gäller här ar att låt inte en kinesisk leverantör bjuda ut dig på en dyr fin restaurang för då är du helt säker på att du får äta delikatesser som, Ankfötter, anktunga i gele, grisöron, ankhals mm.
Kineserna ser detta tydligen detta som en vidunderlig delikatess som de gärna bjuder sina gäster på.
Så tricket är här gå till en vanlig lunch restaurang som visserligen kan se ut som en riktigt sylta men det bruka vara ack så gått.
Reprensations middagarna kan ju vara svåra att fly ifrån men har menyn bilder som de oftast de har så kan man ju propsa på att få välja någon rätt själv.
Men nog om detta.Eftersom jag nu är i Peking igen så tänkte jag att jag skulle vara min nya vana trogen att helt enkelt köpa några kokböcker för det loka köket.
Språket blir ju dock ett problem här men oftast går det att finna engelska kokböcker på många ställen.
Så denna gången fick jag adressen till den största bok affären i Peking av en kollega och sen var det bara att ta en taxi en kväll.
Så väl framme stod man framför ett stort varuhus på 7 våningar eller så med bara böcker.
Detta blir ju lätt tänkte jag eller kanske inte.
Men på översta våningar hittade jag kokböcker, men gång efter gång med kinesiska böcker vilket hjälper mig väldigt lite i mitt sökande efter nyckeln till det kinesiska köket.
Jag ger mig dock inte så lätt. Efter att ha fått tag på en tjej i affären som kunde lite lite engelska så lyckades jag få henna att förstå att jag villa ha en sådan bok som stod här i hyllorna men på engelska.
Hon sken upp som en sol när hon förstod vad jag menade och knallade iväg med den vanliga blicken bakåt och vinkande att jag skulle följa med.
”Jösses detta bådar gott” tänkte jag.
Men när vi väl kom fram så pekade hon på en hyllsektion som kanske var 30-40cm. ”Aj då bättre än inget…””
Som vanligt så kostar det inget nästan utan 18RMB (ca 18kr) kostade böckerna den tjocka var lite dyrare.
Så helt sonika tog jag bara en av varje. Det hela slutade på 280RMB för 7 böcker så ingen förmögenhet precis.

Jag hoppas att jag här framöver kan dela med mig lite av mina kinesiska experiment i köket. Så Stay tunes som de säger på andra sidan pölen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela