Snickarens mat

Hasselbackspotatis

Publicerad 2010-12-07 17:36:02 i Sås och tillbehör,

Denna suveräna potatisrätt som visserligen andas tidigt 80 tal men det gör ju egentligen den inte sämre för det.
Receptet nedan är för mängden potatis som går åt för att fylla en braspanna.



Potatis, gärna samma storlek
5 msk olja
5 msk skorpmjöl
1 msk socker
1 msk lökpulver
1/2 msk salt
1/2 msk timjan

Det lättaste tycker jag det är om man lägger en liten skärbräda ovanpå en större så man har ett stop för kniven.
Skär sedan av en bit av långsidan på potatisen så den ligger stilla när man skär snitten i den.
Det blir godast skivorna är ca 1mm tjocka för då kan de nästan bli frasiga som chips.
Skölj sedan potatisen noggrant i vatten så stärkelsen inte klistrar ihop skivorna i ugnen. Torka den lite lätt efter detta.
Sen till nästa indiantrick.
Lägg all potatis i en stor plastpåse (5 liter) och häll över oljan, rulla runt med dem i påsen så alla potatis får ett tunt lager olja på sig. Nu är det dax för kryddorna att gå i påsen och gör sen samma sak igen.
Placera potatisen på en braspanna ev med ett teflon bakplåtspapper i botten.
Skiva sen tunna skivor av smör med en osthyvel och lägg dem på toppen av potatisen.
Grädda härligheten i mitten av ugnen på 225 grader tills de är klara, dvs fått en fin färg.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela