Snickarens mat

Chocklad droppe med rårörda hallon

Publicerad 2010-12-10 18:48:45 i Dessert,

Chocklad droppen har jag gjort vid tidigare tillfälle (många år sedan) med stor sucse men denna gången blev chocklad skalet inget vidare. Så om jag skall försöka dra mig till minnes hur jag gjorde innan för att lyckas så får beskrivningen bli som följer. Flikar även in felen som jag gjorde denna gången.



Skalen/droppen
ca 200 gram chocklad till skalen

Skär OH-film i 3cm breda strimlor på tvären av arken.
Bryt och smält hälften av chocladen i en skål som står i ett vattenbad. Fin hacka resten av chockladen.
När chockladen har smällt så tar skålen från värmen och lägg i den finhackade chockladen.
Lägg ett lager chocklad på den glatta sidan av OH-filmen och vik ihopa filmen till en droppe.
Vad gick snett:

Jag använde 70% chocklad men det gick sådär. Den chockladen tyx ha en låg smältpunkt så när jag lade på den på OH-filmen så rann den snabbt av och kvar blev bara ett tunnt lager chocklad. Så låt chokladen svalna så den blir mer trögflytande eller blanda den fina 70% chockladen med lite blockchoklad.
Jag slarvade och torkade inte rent arbetsytan efter varje chockladstrimla, resultatet blev att jag fick en del choklad även på utsidan av OH-filmen. Detta gjorde att det var ännu mer omöjligt att dra av filmen från chocklad droppen.

Chockladmousse
150 gram mjölkchocklad
1 st ägg
2 st äggulor
2 msk Baileys
2 st äggvitor
3 dl vispgrädde

Smällt chockladen och vispa i ett ägg och två äggulor under kraftig omrörning, ta gärna ett i taget. Häll sen i Baileys.
Vispa ett hårt skum av äggvitorna och visp vispgrädden hårt.
Blanda försiktigt i äggvitorna och sen grädden.
Kyl moussen och spritsa den i chocklad dropparna innan servering.
Vad gick snett:
Moussen höll inte riktigt fluffet uppe i kylen utan skönk ihop.
Skall jag göra det igen så skall jag blanda ett eller två gelantinblad i choklad smeten i början.

Rårörda hallon
100 gram hallon (färska eller tinade frysta)
Melatin fryspulver till sylt utan kokning
socker

För mängden fryspulver och socker så följ bara anvisningarna på fryspulver påsen.
Rör det hela med elvispen så hallonen blir helt sönderslagna.
Spritsa krämen på toppen av efterrätten innan servering.

Dra av OH-filen och servera.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela