Grillat lamm

ca 500 gr lamm ytterfile
Marinad till köttet:
ca 40 ml matolja
1 msk chilipulver (grovmalet)
1 msk kummin
2 tsk havssalt
1 tsk vitlöksflingor
1 tsk lökpulver
Mortla alla de torra ingredienserna och tillsätt sedan olja så att det blir en tjock pasta.
Lammfilén är närodlad kommer från Grevingetorp inköpt på Bondens egna Marknad i Malmö.
Filén var ganska långsmal så jag vek ihop den på mitten och knöt ihop det till en lagom stor bit, ca 15cm, och tjock som en fläskfilé. Gnid in marinadpastan i köttet, rulla in köttet i gladpack och låt vila i rumstemp i ca 30 min. (under tiden så tänder du så klart grillen)
Innan jag la på köttet på grillen så torkade jag av den överflödiga pastan.
Grilla indirekt på en grill temperatur på ca 200° tills innertemperaturen i köttet når 62-65°, beroende på hur du vill ha köttet. För extra smaksättning så rökte jag köttet med musqitoträ.
Jag serverade köttet tillsammans med ris, sallad och en tomat/chipotlesås.
Tomat och chipotle sås:
1 stor gul lök, fin hackad
1 msk rapsolja
1 msk vitlök, fin hackad
2 tsk kummin, mald
1/2 tsk chilipulver
500 gr krossade tomater
1 tsk strösocker
2 msk tomatpuré
ca 3 tsk chipotle paste (finns på kvantum i Sjöbo bland texmex maten)

1 tsk salt
1 tsk timjan
ca 1 msk oregano
1-2 msk konc lime juice
1/2 dl vatten
Fräs löken i oljan tills den transperant/glansig. Ös i alla de torra kryddorna och låt fräsa med en liten stund. Häll i krossade tomater, tomatpuré, chipotle pasta, lime juice och vatten. Låt koka 10-15 min så att det tjocknar.
Häll sedan i en mixer och mixa till en slät sås.
Häll sedan tillbaka i kastrullen och håll såsen varm tills det är dax att servera.