Snickarens mat

Enkel stekt lax

Publicerad 2010-08-29 19:00:34 i Fisk,4 bitar lax

Dra av ev skinn och lägg laxbitarna på en tallrik med sidan där skinnet suttit uppåt.
För bästa smak så låter jag laxbitarna dra av följande kryddor:
2 tsk mörk rom (det passar utmärkt med den där flaskan som du inte tyckte om att dricka bart, i mitt fall Bacardi black)
2 tsk rörsocker
3 st nypor av hemmagjord citronpeppar (recept längre ner)
4st nypor havssalt

Sätt på ett traktörpanna (eller stekpanna med lock) på fullt spett. Låt pannan bli apvarm. Lägg i en rejäl klick med smör (som vanligt kör jag alltid med osaltat, det ger ingen kemisk smak) och låt de bli gyllenbrunt. Lägg därefter i laxbitarna med den kryddade sidan nedåt. På med locket! Om du har en riktigt tjockbottnad traktörpanna så behöver du bara dra pannan åt sidan. Är du lika olyckligt lottad som denne mannen och får använda en vanlig stekpanna, så skruva ner värmen till en tredjedel (typ 3:an) och låt laxen vara kvar på plattan en minut innan du drar den ifrån plattan. Låt laxen gå klart med hjälp av eftervärmen i pannan. Locket ska så klart vara på hela tiden. Laxen är klar när den precis har slutat att vara glansigt transperant i köttet.

Serveras med fördel med kokt potatis och hemmagjord hollandaisesås. Recept på h-sås hittar du i vilken kokbok som helst. Det är absolut inget svårt att göra, krävs bara lite team work för att får bra snurr på såsen när du rör i smöret.

Dryck:
Till detta drack vi ett gott vin från Sydafrika som heter Openers 2007. Tyvärr vet jag inte var jag har köpt det, troligtvis på Border shop.

Nu till min hemmagjorda citronpeppar.
Det är en klar skillnad på köpt citronpeppar, typ Santa Maria, och egengjord. Du känner citronsmaken på ett helt annat sätt.

2st citroner
1,2 dl hel svartpeppar (grovmalen funkar också om det kniper)

Sätt ugnen på 120°. Tvätta citronerna väl och skala av skalet från citronerna med en potatisskalare. Skala inte så djupt så att du får med det vita. Lägg skalet i en form och ställ in den i ugnen, tills det är torrt, ca en timme. Ta ut och låt svalna.
Mortla citronskal och pepparkorn lite i taget tills allt är krossat. Simsallabim sen var det klar.
Lägg kryddan i en lufttät burk så håller den.

Jag har tagit receptet från en amerikansk bbq-kokbok. Kryddan håller i tre svåra år så du kan göra minst dubbelsats.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela