Vitvins sås
Jag uppskattar nog egentligen mer en hollandäs sås till fisk eller bara en blandning av grädde och remoulad.
Men omväxling förnöjer och denna vitvins såsen blev kanon.
2 st finhackade charlottenlökar
50 gram smör
2 msk mjöl
3-4 dl vitvin
4 dl fiskbuljong (gör själv om man skall lyxa till det eller läs på flaskan hur mycket koncentrat som behövs)
3 dl grädde
0,5-1 msk koncentrerad hummer buljong. Smaka av det kan vara ganska potent, blir inte gott om det endast smakar hummer.
Salt och vitpeppar
Fräs de två finhackade charlottenlökarna i smör. När löken har blivit mjuk och glansig så rör i mjölet. Rör ner lite av vinet tills mjölet har löstsig och fortsätt sen med resten av vätskan (vin, buljong och grädde) och hummerbuljongen.
Låt det koka långsamt under ca 15 minuter och rör då och då. Smaka av ofta så att det inte börjar komma en bitterhet från löken. Ï så fall, sila genast såsen och fortsätt att reducera den tills alkohol smaken från vinet försvinner. Om inte lök bitterheten försvinner så kan man ta i lite mer grädde och en slurk vin.
Salta och peppra efter smak.