Snickarens mat

Thailändsk grön curry kyckling gryta.

Publicerad 2011-09-25 10:29:35 i Fågel,


Detta är en av min favoriter när det gäller Thailändsk mat, ok det är inte så många rätter jag har smakat men ändå.
Receptet har jag hämtat från en Thailändsk kokbok som är kanon med mycket bilder och bilder på ingredienserna så man har en ärlig chans att hitta dem i butiken.
Man hittar inte ingredienserna på ICA men en tur till Möllan i Malmö eller liknande ställe så är det inga problem att få tag på ingredienserna.
Även om man hittar kokosmjölk och kokosgrädde på ICA så skulle jag rekommendera att köpa även detta i den asiatisk livsmedels affär då kvalitén är mycket bättre och den smakar mer.
Det samma gäller den gröna curry pastan, vilken man även kan göra själv om man vill och frysa in i portions förpackning. Denna gången använde jag färdig curry pasta.

Receptet är för 4 personer.

60 ml kokos grädde (mäste vara en bra sort (fet) annars separera den sig inte)
2 msk grön currypasta
350 g kycklingbröst skuret i godis sockerbits storlek
500 ml kokos mjölk
2,5 msk fisksås
1 msk palmsocker (går nog att byta mot råsocker, men palmsocker har en speciell smak så köp det också i den asiatiska butiken)
200 g Thailändsk  aubergine (Thai eggplants), se bild nedan, skurna i fyra klyftor
150 g ärt aubergine (pea eggplants) se bild nedan, kan uteslutas om du frågar Lena
50 g galangal, strimlad i tändsticka stora bitar
7 st makrut (kaffir) lime blad, delade på hälften och mittenstammen borttagen
10 st Thai sweet basil blad (smakar inte alls som vår basilika så försök inte ersätta den med europeisk)
1 stor röd chili fint strimlad för garnering


Thailänsk aubergine


Ärt aubergine

Häll kokosgrädden i en wokpanna och låt den sjuda medium värme i ca 5 minuter tills den separera sig och oljan flyter upp på toppen. Rör i den om den har tendens att bli brun vid kanterna. Klicka nu i curry pastan som får värmas upp så det ger ifrån sig alla smakerna.
Lägg nu i kycklingen och låt den brynas i ett par minuter. Häll över nästan all kokosmjölk men spar lite till garneringen, tillsätt även palmsocker och fisksåsen.
Låt det hela koka på medium värme i ca 5 minuter.

Tillsätt de båda aubergine sorterna och låt det hela fortsätta att koka i ca 5 minuter.
I slutet skall den strimlade galangal och makrut bladen i och smaka nu av det hela.
Har det blivit för starkt så kan man mildra det med lite mer palmsocker. Men rätten skall vara stark.
Servera det hela med droppad kokosmjölken på toppen och lägg i den strimlade chilin och den thailändska basilikan som garnering

Kommentarer

Postat av: Anonym

Publicerad 2011-09-25 14:01:32

(Excuse the English..)



Looks delish - I have never quite mastered the green curry, whereas I have been quite happy with my Penang curry. Never quite get the it at the right consistency, and I find my green curry ends up with soggy vegetables. I can recommend making your own curry paste if you have the time (quite a lot of time). Check out the Time For Lime website for some recipes, or I am happy to share mine (adapted from the website ones)on request.



I would definitely agree with skipping ICA, even for the curry paste. You should be able to get much better ready-made paste then the "Blue Dragon" ones that ICA sells.



I was recommended the "Aroy-D" coconut milk which I have been happy with and which is easy to find at 'asian' shops. It comes in an assortment of different sized packets which is handy too.



Note also that there are two Thai Basils - Sweet Basil and Holy Basil. Never tried comparing them side by side though.

Postat av: Anonym

Publicerad 2011-09-25 20:31:03

Håller med Curryn skall även den helst handlas i samma typ av affär och inte på ICA.

// Snickaren

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela