Snickarens mat

Timjan och citron kyckling

Publicerad 2011-06-08 19:33:42 i Fågel,

Denna kyckling blir underbar på grillen. Man behöver inte nödvändigtvis använda ett roterande spätt som på bilden men jag lovar att det faktiskt blir godare.
Annars skulle jag rekommendera ställa kycklingen upp på grillen, det finns massor av grill tillbehör för detta.
Detta receptet är gjort för en monster kyckling på 4kg som precis räckte till 12 personen men det var på håret det räckte.
Tyvärr fick jag inte några bilder på när det hela var färdigt då det var födelsedags party och tyckte inte det passade sig att fotografera en tallrik.



"stuffing"
1 dl färsk hackad timjan, ca en halv kruka.
Skalet av 3st citroner, kunde varit mer.
4 st klyftor vitlök
400 gram osaltat smör
3-4 msk flingsalt
2 msk hackad färsk dragon
1 tsk malen svartpeppar

Mortla timjan, citron skalet, vitlöken, saltet, dragonen och svartpepparn. blanda det sen väl med det rumsvarma smöret.
Använd en sked för att lossa skinnet från kycklingen men gör bara en titthåls operation. Det brukar vara lättast att börja där halsen har suttit.
Men var försiktig så att det bara blir ett litet ingångshål. Ibland får man lägga ett litet snitt på låren för att kunna göra samma sak där.
När detta ä klart så skall kryddsmöret in under skinnet och fördelas jämt. Brukar gå lättast genom att lägga smöret på en sked och med hjälp av den "lägga" in  smöret.
(Borde funka med en sprits men har inte försökt)
Sen är det bara att massera ut smöret jämt under skinnet.

Filéa en av citronerna och tryck in klyftorna i skrovet tillsammans med en knippe timjan och ett stort klyftat äpple. Väggarna mellan klyftorna på citronen kan vara kvar men inget av det vita skalet då det lätt blir beskt och eländigt.

Utanpå kycklingen kryddade jag med kryddblandningen ovan "Standard BBQ rubb"
Först så penslade jag kycklingen med jordnötsolja men det går bra med vilken neutral olja som helst.

Under kycklingen i grillen ställde jag ett form med resterande citroners saft och äpplemust och lite vatten. Detta ger lite smak åt kycklingen och när vätskan ångar bort så hålls temperaturen nere i grillen. Detta är viktigt när kycklingen är såhär stor och så klart grilla med lock. Min grill höll ca 180 grader under grillningen.
Kycklingen var klar efter ca 3 timmar i grillen. Men det gäller att hela tiden kolla temperaturen i kycklingen och ta av den när temperaturen har nått 80 grader i låret eller den tjockaste delen.

Det hela serverades med en yoghurtsås (med Vikindio från www.gloriasappelgard.se och pressad citron samt honung lite salt och svartpeppar) sallad och nykokta nypotatis.

Kommentarer

Postat av: Emma

Publicerad 2011-07-13 08:57:05

Hej! Jag har själv tänkt att börja skriva här. Varför har du valt att blogga här och inte någon annanstans?

Postat av: Per (snickeren)

Publicerad 2011-07-13 11:39:46

Den största anledningen var att en kompis använde denna blogg site och att det var gratis och mycket lätt att använda.

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela