Snickarens mat

Skånska pepparkakor med grönmögelost.

Publicerad 2011-12-03 14:59:14 i Sås och tillbehör,

Visst alla har vi väl smakat grönmögel ost med pepparkakor, men att använda skånska pepparkakor ger det hela en ny dimension.
De skånska pepparkakorna har en lite annorlunda smak än vanliga pepparkakor och att de är tjockare så klart.
Vi kände att vi hade nog att göra med maten så jag bad helt enkelt min mor att baka sina skånska pepparkakor till festen.
Normalt så gör hon dem så att varje pepparkaka väger 50gram men eftersom detta skulle vara fördrinks tilltugg så gjorde hon dem så stora så de vägde 12 gram.
Men här är receptet på dessa underbara skånska pepparkakor.



3 dl ljus sirap
2 dl socker
2 tsk malen kryddnejlika
2 msk malen kanel
100 g margarin
2 st ägg
700-800 g vetemjöl
1 msk bikarbonat

Börja med att koka upp sirapen slå över socker och kryddorna rör tills sockret har löst sig och rör då ner margarinet.
Låt det hela svalna
Blanda i äggen och sedan vetemjölet med bikarbonat.
Gör runda bullar på 12 gram för små skånska pepparkakor eller 50 gram stora för original storleken.
Platta till dem lite på en plåt med bakplåtspappar.

För de små:
Grädda på 175 grader i 11 minuter och sätt på varmluftsfläkten  den sista minuten så att de får färg.
Denna satsen ger 125st små så det kan vara en bra ide att göra några stora också.

För original storlek:
Grädda på 175 grader i 20 minuter. Denna satsen ger ca 30st



Servering:
Jag serverade dem med en liten bit grönmögelost.
Den jag köpte heter Hyby blå och är en lokal producerad Skånsk såklart.:-)
Denna osten kommer från Soldatstorpets Mejeri.
Osten var lagom krämig och ändå bra med grönmögel ost smak, ta bara en liten bit annars tar den helt överhand.
Vi serverade nog ca 24st och då gick det åt 60gram ost.
Till detta drack vi Sövde musteris äppelglögg vi tyckte den var så god att vi inte spetsade den med någon sprit.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela