Snickarens mat

Rökta räkor och pilgrimsmusslor

Publicerad 2011-12-03 14:53:45 i Fisk,



Detta är nog den enklaste rätten på hela kvällen även inräknat gurkan och osten.
Jag använde frysta räkor och pilgrims musslor så de fick tina i kylen över natten.
När man tinar rökor mm så brukar jag lägga dem i ett bläck med ett plastgaller i botten från Tupperware, på detta sättet så ligger inte räkorna i vattnet när de tinar och blir tråkiga.
Det blev totalt 18 spett dvs två stycken var.

36 st oskalade räkor
18 st pilgrimsmusslor
1,2 dl koncentrerad lime juice
1 finhackad röd chili
1 par nypor salt

Hacka chilin så fint som du överhuvudtaget kan och blanda den med lime juicen.
Lägg räkorna och pilgrimsmusslorna i en påse och häll över limen och chilin.
Blanda väl men försiktigt och pressa ut all luft ur påsen och förslut den.
Lägg det hela i kylen och låt det ligga där i ca 6 timmar, vänd en gång i timmen.

Lägg grillspetten i blöt.
Lägg även al-träfliset i blöt
Spetten behöver ca 10+10minuter i röken så tima upptändningen därefter.
Tänd grillen med indirekt grillning dvs bara briketter i ena ändan, använd inte för mycket bricketer 2-3 nävar räcker.

Trä upp en räka+pilgrimsmussla + räka på ett spett. Räkorna skall ha skalet på.
När grillen har blivit varm så täck glöden med blöt al-flis, på detta sättet så sjunker temperaturen i grillen. Lägg på locket. Stäng bottenventilen helt
Vänta tills det ryker ordentligt och lägg då en aluminium folie på gallret och vik upp kanten mot glöden som en värme sköljd.
Lägg ut grillspetten på gallret och lägg snabbt på locket och så att glöden inte hinner ta sig.
Efter 10 minuter så vänd spetten och lägg eventuellt på mer Al-flis om det behövs.

Servera spetten när de är varma och direkt från grillen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela